Завдяки чому зростають зарплати лікарів і вчителів в Україні: пояснення Мінфіну

Зарплати вчителів і медиків в 2021 році, як заявлялося, зросли на 20%. Але на ті самі 20% зросла і мінімальна зарплата – з 5 до 6 тис. грн. Тобто підвищення стосувалося всіх бюджетників, але насправді у медиків і педагогів зарплати зросли значніше. В цілому воно становить 30% та 25,5% відповідно.

Завдяки чому це відбулося, розповів міністр фінансів Сергій Марченко в ексклюзивному інтерв'ю:

"Вся тарифна сітка розраховується від мінімальної зарплати. Її зростання приводить до підвищення виплат за першим тарифним розрядом і в процентному співвідношенні – за іншими. Отже, підвищуються зарплати у всій системі. При цьому в медиків і педагогів більш високий темп зростання – завдяки доплатам. Медикам, наприклад, передбачені доплати у зв'язку з COVID-19. У них приріст – близько 30%. А в педагогів зарплати в поточному році виростуть в середньому на 25,5%. У цьому році освітня субвенція збільшилася на 19 млрд гривень. Отже, збільшилися доходи близько 400 тисяч вчителів", – сказав Марченко.

Нагадаємо, середня зарплата в Україні знизилася на початку 2021 року до 12 337 грн. Падіння порівняно з груднем становило 13%. Причиною традиційно стали сезонні чинники: у грудні на показник впливають виплати річних премій, "13-ї зарплати" тощо.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/za-schet-chego-rastut-zarplaty-vrachey-i-uchiteley-v-ukraine-obyasnenie-minfina-1510556.html