Зеленський спростив життя ФОПам і підписав закон про е-кабінет

Президент Володимир Зеленський підписав закон № 786-IX "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо функціонування електронного кабінету і спрощення роботи фізичних осіб – підприємців", який Верховна Рада прийняла 14 липня 2020 року. Про це повідомляє пресслужба Банкової.

Закон передбачає спрощення ведення обліку для фізосіб-підприємців (ФОП), доступ до електронного кабінету платника податків і розширення його функціоналу.

Зокрема, документ передбачає скасування обов'язкової книги обліку доходів для ФОПів. ФОПам I-III груп на спрощеній системі оподаткування можна буде вести облік в будь-якій зручній формі – паперовій або електронній – із зазначенням суми доходу за місяць. ФОПи на загальній системі зможуть вести облік також у паперовому або електронному вигляді, але за типовою формою, визначеною Міністерством фінансів.

Окрім того, закон скасовує договір про визнання електронних документів для реєстрації в е-кабінеті платника податків і передбачає, що в е-кабінеті відображаються податкові повідомлення.

"Також документ вносить зміни до Податкового кодексу з метою створення сприятливих умов для діяльності бізнесу та інвесторів. Зокрема, полегшено умови податкових перевірок. При перевірці оформлення працівників усунуто можливість опитувати працівників і роботодавців про виплачені пасивні доходи та інші додаткові блага та відшкодування", – йдеться в повідомленні.


Джерело: https://www.segodnya.ua/ua/economics/enews/zelenskiy-uprostil-zhizn-fopam-i-podpisal-zakon-ob-e-kabinete-1468328.html