Після скандалу з B2B Jewelry українців зібралися захистити від фінансових пірамід

Після скандалу з викриттям B2B Jewelry Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦБФР) готує законопроєкт, спрямований на виявлення фінансових пірамід.

"Готується законопроєкт, який повністю змінить статус українського ринку на абсолютно прийнятний для діяльності аферистів. Заходи, які знайдуть відображення в законопроекті, розроблені відповідно до принципів міжнародної організації IOSCO (The International Organization of Securities Commissions). Саме повноваження щодо виявлення фінансових пірамід повинні стати запорукою своєчасного захисту інвесторів в будь-які інструменти на фінансовому ринку", – повідомила пресслужба регулятора.

Зокрема, в законопроєкт повинні бути закладені нові можливості регулятора по співпраці з правоохоронними органами, заморожування грошей і активів, доступу та обміну інформацією з іноземними регуляторами. Останнє потрібно для повернення грошей з інших юрисдикцій.

Як приклади "пірамід" НКЦПФР призвело проєкт B2B Jewelry і банк "Аркада", виведення якого з ринку розпочалося 26 серпня.

"Попри продаж так званих "сертифікатів", B2B Jewelry офіційно не надає фінансових послуг і не підпадає під нагляд державних фінансових регуляторів України, повноваження яких досить обмежені", – пояснили в нацкомісії.

Нагадаємо, раніше Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку також попередила про ризики інвестування в проєкт Exlimited, який може мати на меті незаконне заволодіння коштами інвесторів.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/finance/posle-skandala-s-b2b-jewelry-ukraincev-sobralis-zashchitit-ot-finansovyh-piramid-1476665.html