Чи зміниться середня зарплата в Україні до кінця року: експерти дали прогноз

У IV кварталі 2020 року в Україні прискориться інфляція, виросте долар, подорожчають природний газ та автомобільне пальне. Як при цьому зміниться середня зарплата.
На думку опитаних економістів, зарплати теж стануть більше, але не набагато.
За оцінкою керівника відділу аналітики ГК Forex Club Андрія Шевчишина, в грудні з урахуванням премій і "тринадцяту" зарплат, середній заробіток по країні може бути 13,5 тис. Грн, в жовтні-листопаді - 12,2-12,3 тис. Грн .
"Збільшення середньої зарплати пов'язане в першу чергу з підвищенням рівня мінімальної зарплати з 1 вересня, - зазначив глава Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський. - Стримуючими факторами залишаються високий рівень безробіття, що ростуть борги по зарплаті і падіння доходів компаній в умовах очікуваного зниження ВВП за підсумками 2020 року ".
На думку віце-президента з питань економічної політики в Українській спілці промисловців і підприємців Віктора Скаршевський, помітного зростання зарплат не буде, за винятком грудня, коли виплачуються премії, "тринадцяті" зарплати та інші річні бонуси.
"З урахуванням цього чинника, середня зарплата в грудні може досягти 13,5-14 тис. Грн, після чого різко просісти в січні 2021 року", - уточнив експерт.
А член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин очікує підвищення зарплат до 12-12,2 тис. Грн у вересні і збереження їх на цьому рівні до кінця року.
Нагадаємо, середня заробітна плата в Україні впала з 11 804 грн в липні - до 11 446 гривень в серпні.

Джерело: https://economics.segodnya.ua/economics/enews/kak-izmenitsya-srednyaya-zarplata-v-ukraine-k-koncu-goda-eksperty-dali-prognoz-1480039.html