Держбюджет недоотримав 38 млрд грн доходів за перше півріччя

В I півріччі 2020-го загальний фонд держбюджету недоотримав понад 38,4 млрд грн (або 7,8%) запланованих доходів, заявив глава Рахункової палати Валерій Пацкан. Він в черговий раз підкреслив, що якість прогнозу основних макропоказників повинна бути підвищена, адже ризики невиконання бюджету значні.

За його словами, недонадходження були викликані невиконанням плану по наступним пунктам:

  • ПДВ від ввезених на митну територію України товарів – на 33,2 млрд грн (22,3%);
  • рентної плати за користування надрами – на 7,1 млрд грн (39,1%);
  • податку і збору на доходи фізичних осіб – на 2,2 млрд грн (3,9%);
  • ввізного мита – на 0,9 млрд грн (9,2%).

"На жаль, залишаються проблеми з надходженнями від митниці та податкової. План доходів, що адмініструються митною службою не виконано на 34 млрд грн (21,4%), податкової служби – на 1,7 млрд грн (0,6%)", – додав голова Рахункової палати, слова якого наводить прес-служба відомства.

Менше плану і видатки загального фонду. У січні-червні ця сума становила 51 млрд грн (9,6%).

зокрема, Пацкан розповів про невиконання таких витрат:

  • менше плану витратилися на реалізацію програм держгарантій медобслуговування населення, заходи з протидії COVID-19 і т. д. - на 29,9 млрд грн (30,4%).
  • внаслідок міцної гривні в січні-червні порівняно з прогнозом витрати на обслуговування держборгу виявилися менше на 7,1 млрд грн (10,3%);
  • економія витрат на зарплату та грошове забезпечення військовослужбовців, насамперед за бюджетними програмами МВС, стала основним фактором економії витрат на оплату праці з нарахуваннями – на 6 млрд грн (5,4%).

Менше плану проведені також витрати на:

  • соцзабезпечення – на 4,8 млрд грн (2,9%) у зв'язку з витратами на здійснення державних програм соцзахисту населення в межах фактичних зобов'язань;
  • медикаменти та перев'язувальні матеріали, продукти харчування – на 1,2 млрд грн (26,6%), що викликано переважно незавершеними процедурами закупівель за бюджетними програмами Моз;
  • субвенції місцевим бюджетам недовиконані – на 1,1 млрд грн (1,6%), в тому числі тому, що Кабмін запізнився з розподілом коштів між регіонами.

Нагадаємо, 8 липня Кабмін підтримав виділення 1,68 млрд грн субвенцій за програмою соціально-економічного розвитку регіонів. Кошти спрямують на потреби людей у деяких областях. Зокрема, йдеться про освітлення вулиць, утеплення навчальних закладів, придбання для лікарень і багато іншого.


Джерело: https://ubr.ua/finances/macroeconomics-ukraine/v-i-2020-ho-poluhodii-hosbjudzhet-nedopoluchil-38-mlrd-hrn-dokhodov-3894228