Експерти назвали наслідки зростання мінімалки в Україні

Закладене в законопроєкті № 3963 підвищення мінімальної зарплати не прискорить інфляцію в Україні, але проблеми можуть виникнути з наступними етапами зростання мінімалки. Про це в коментарі сайту "Сьогодні" розповів член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин.

"Тепер мінзарплата більше відповідає прожитмінімуму, це абсолютно логічно, людина не може отримувати менше, ніж фактичний прожитмінімум, – каже Пендзин. – Стосовно зростання податкового тиску на бізнес, то великі компанії і так не платять своїм співробітникам мінімальну офіційну зарплату, тому для них нічого не зміниться. А для тих, хто платить зарплату в конвертах, – просто станеться перерозподіл. Збільшення мінімальної зарплати на 277 грн додасть до податкового навантаження (ЄСВ) всього 60 грн, це не такі великі гроші".

А ось обіцяне владою подальше підвищення мінімалки з 1 січня до 6000 грн і з 1 липня до 6500 грн у Пендзина вже викликає запитання. Передусім в частині компенсаторів. Вони вже повинні бути прописані в проєкті держбюджету на 2021 рік, який повинен бути поданий до Ради до 15 вересня. Йдеться про 40-45 млрд грн, які потрібно знайти для бюджетної сфери, каже Пендзин.

Втім, в Європейській бізнес асоціації вважають, що бізнесу, особливо невеликому, все ж доведеться складно. На їхню думку, погіршаться умови діяльності для сумлінних платників.

"Вони нестимуть додаткові витрати на сплату ЄСВ, при цьому стикаючись з посиленою недобросовісною конкуренцією з боку тіньового сектору, яка зросте. Фактично саме на сумлінний бізнес буде переведено тягар збільшених фіскальних апетитів. Збільшення фіскального тиску в розпал економічної кризи призведе до зниження податкових надходжень від тієї частини бізнесу, яка посилить тінізацію своєї діяльності", – йдеться в заяві Асоціації.


Джерело: https://www.segodnya.ua/ua/economics/enews/eksperty-nazvali-posledstviya-rosta-minimalki-v-ukraine-1473717.html