Банкіри розповіли, як підвищення мінімалки вплине на інфляцію і облікову ставку

Підвищення мінімальної зарплати на 20% з 1 січня 2021 року є проінфляційна фактором, який вплине на визначення облікової ставки, повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на результати опитування серед банкірів.
Директор корпоративного бізнесу Райффайзен банку Аваль Руслан Співак прогнозує, що підвищення у вересні допоможе утримати ставку на колишньому рівні (з 4 вересня НБУ зберіг її на історичному мінімумі - 6%, а наступні засідання правління заплановані на 22 жовтня і 10 грудня).
"Ефект від підвищення мінімальної зарплати має певний часовий лаг. Отже, в цьому році він буде мінімальним і більшою мірою проявиться вже в 2021-м, що може створити передумови зміни монетарної політики", - зазначила заступник голови правління банку "Кредит Дніпро" Оксана Шведа .
Зі свого боку, в Кредобанку вважають, що вересневе підвищення мінімалки на 6% незначно вплине на збільшення споживчих цін на тлі уповільнення збільшення зарплат під час карантину.
"Однак при анонсованому урядом підвищення мінімальної зарплати на 20% з 1 січня, це вже більш помітно відіб'ється на інфляції і зажадає від НБУ переходу до більш стриманою монетарної політики, тобто деякого підвищення облікової ставки в першому кварталі 2021 року", - розповів директор департаменту стратегії Кредобанку Роман Лепак.
На думку головного економіста Креді Агріколь Банку Олександра Печеріцина, підвищення мінімальної зарплати, можливо, прискорить інфляцію, а також буде відслідковуватися центробанком протягом переглядів облікової ставки.
Менеджер з макроекономічного аналізу казначейства Райффайзен Банку Аваль Сергій Колодій також вважає, що наступні етапи підвищення мінімальної зарплати з 1 січня і 1 липня 2021 року "створюють значні проінфляційні очікування".
Нагадаємо, з 1 вересня в Україні збільшився рівень мінімальної зарплати з 4,723 тис. Грн до 5 тис. Грн. Це тільки перший етап підвищення. Передбачається зростання до 6 тис. Грн з наступного року і ще одне підвищення в 2021-м - до 6,5 тис. Грн.

Джерело: https://ubr.ua/finances/macroeconomics-ukraine/bankiry-rasskazali-kak-povyshenie-minimalki-povlijaet-na-infljatsiju-i-uchetnuju-stavku-3895694