Вища освіта відстає від реальності: спеціальності, які викладаються в наших ВУЗах, завтра не будуть затребувані

Як при СРСР, так і в незалежній Україні ось уже 40 років головний тренд залишається одним і тим же — вища освіта відстає від реальності. Спеціальності, які викладаються в наших ВУЗах, завтра не будуть затребувані.

Що таке хороша професія? За яку суспільство щедро платить, і яка робить людину успішною. Наприклад, коли молодий чоловік  закінчив університет зі спеціальністю «економіст», виявилося, що економістів не тільки не беруть на роботу, але і масово скорочують. Економісти були потрібні до того, як він вступив до ВУЗУ.

З цією проблемою наші випускники стикаються постійно.

Система освіти України не відображає нових тенденцій, не реагує на нові технології, не відповідає на запит ринку праці. Вона їде по накатаній радянської колії.

Але світ швидко змінюється! Модні спеціальності, які добре годують сьогодні, через кілька років поступаються місцем новим професіям. IT-спеціаліст, веб-дизайнер, логістик, brand-менеджер, event-менеджер, SMM-спеціаліст, копірайтер, лайф-коуч і багатьох інших новітніх професій нещодавно просто не існувало. Сьогодні ж це широко поширені спеціальності.

До 2030 року багато популярні сьогодні професії просто перестануть існувати, а більшість професій пройдуть через потужний «апгрейд». Які спеціальності з'являться, якими знаннями і навичками потрібно буде опанувати, зараз неможливо передбачити. Тому підготуватися до майбутнього можна тільки одним способом: вчитися адаптуватися до реальності і постійно навчатися самостійно.

Наші Вузи не можуть навчити молоде покоління бути успішним. Вони навчають не цінних професій майбутнього, а звичайним професіями минулого. Це маркер неуспішності: професії, які потрапляють в топ, потім стають незатребуваними.

Рекомендація студентам:

Не йдіть на прості професії минулих років! Не вибирайте популярні, прикладні спеціальності, тому що в майбутньому вони не зроблять вас успішними, ні багатими. Замість цього вивчайте базові науки (наприклад, математику, фізику, хімію, біологію, мови), вчіться системно мислити і аналізувати. Саме ця здатність допоможе вам у майбутньому стати хорошим спеціалістом, а не самі знання, отримані в університеті!

Вища освіта — це необхідний фундамент. А що ви на ньому побудуєте, буде залежати від вас.


Джерело: https://blogs.korrespondent.net/blog/politics/4122010/