У районних адміністраціях скоротять 18,5 тисяч співробітників: протягом 2 місяців їм знайдуть нову роботу

У Кабміні обіцяють зробити цей процес максимально безболісним для кожного, хто потрапить під скорочення.

Уряд скоротить штат районних держадміністрацій (РДА) на 18 449 позицій. Як стверджує міністр Кабміну Дмитро Дубілет, це необхідно для "суттєвого підвищення ефективності роботи державних органів". Зміни він анонсував в Facebook.

- Протягом останнього місяця ми провели велику роботу з аналізу всіх функцій РДА. Всього в РДА ми нарахували їх 111 за 11 напрямами. Кожне з цих напрямків ми розклали на атоми. До обговорення ми залучили всі профільні міністерства, а також співробітників ОДА і РДА, - розповів міністр.

Причин скорочення кілька:

дублювання частини функцій з об'єднаними територіальними громадами (ОТГ);

частина функцій виявилися застарілими і неефективними;

частину функцій можна перенести на більш високий рівень;

об'єднання частини функцій.

- Повторюся, це хворобливе, але необхідне рішення. Я вважаю, що уряд повинен був проводити ці скорочення більш плавно останні 2 роки (з ходом децентралізації). Однак, на жаль, цього не робилося, - резюмував міністр.

До кожного, хто потрапить під скорочення співробітника прикріплять кар'єрного радника

Дубілет зазначив, що в уряді візьмуть ряд заходів для мінімізації негативних наслідків для тих, хто потрапить під скорочення. Зокрема, такі співробітники отримають повідомлення за 2 місяці, а також їм будуть виплачені всі компенсаційні витрати, в тому числі за невикористані щорічні відпустки.

Уряд спільно зі Службою зайнятості буде працювати над пошуком кожному, хто потрапив під скорочення співробітника нову роботу. За словами Дубілета, в плані це зробити до моменту звільнення, тобто протягом двох місяців.

- Кожного буде супроводжувати кар'єрний радник, який складе індивідуальний план працевлаштування. Пошук роботи, проведення професійного навчання, а також підготовка особи до початку власного бізнесу будуть проводитися із залученням широкого кола організацій - бізнесу, ОТГ, профільних асоціацій тощо. Для цього всі співробітники будуть запрошені пройти профілювання, - зазначив Дубілет.

З січня держслужбовці зможуть безкоштовно пройти курс ІТ-грамотності. Його уряд запустить спільно з Міністерством цифрових трансформацій і Мінекономіки для підвищення конкурентоспроможності фахівців.


Джерело: https://kp.ua/politics/650898-v-raionnykh-admynystratsyiakh-sokratiat-185-tysiach-sotrudnykov-v-techenyy-2-mesiatsev-ym-naidut-novuui-rabotu