В майбутньому роботодавці будуть бігати за співробітниками та благати їх влаштуватися до них в компанію

Вважається, що зараз співробітники готові всіляко плазувати перед роботодавцями, щоб отримати або зберегти робоче місце. Однак покоління Z може змінити цю динаміку — в майбутньому це роботодавці будуть бігати за співробітниками та благати їх влаштуватися до них в компанію.

Так вважає головний євангеліст освіти в Google Джеймі Касап — він вірить, саме представники покоління Z зможуть виправити поточну робочу структуру.

Багато експертів вважають, що насправді покоління не надто відрізняються одне від одного. Але майбутні працівники з покоління Z — тобто люди, які народилися приблизно в період з 1998 по 2016 рік — все ж володіють серйозними розходженнями, які можуть назавжди змінити саму суть робочої сили. Річ у тім, що вони вчилися на помилках попередніх поколінь — бумерів і покоління X.

«Вони бачили, як їх батьки щиро вірили, що для кар'єрного успіху треба багато працювати, не висовуватися, приходити на роботу рано і йти з неї пізно, — говорить Касап. — А потім бачили, як батьки слідували цим переконанням і позбавлялися роботи».

Покоління Z розчарувалося у вищій освіті. «Вони бачили, як їхні старші брати та сестри отримували вищу освіту, а потім поверталися додому і жили в підвалі з купою боргів», — прокоментував Касап.

Покоління Z готується вийти на роботу з досвідом своїх родичів, батьків і старших знайомих. Вони бачать, як сильно зламана корпоративна система в багатьох компаніях. Вони бачать біль, втому і відчай на обличчях близьких. Вони бачать, що компанії, з нібито здоровою корпоративною культурою відносяться до своїх співробітників як до гвинтиків в машині.

І, за словами Касапа, вони не хочуть мати з цією системою нічого спільного.

Але це не означає, що покоління Z зовсім відмовиться від роботи. Якби це було так легко, ми б всі зробили такий вибір.

Представники покоління Z народилися в епоху, коли відкрити бізнес стало відносно легко. Пройшли ті дні, коли для продажу продукту потрібна була купа грошей, стенд в магазині, страховка і багато співробітників. Зараз достатньо мати вихід в інтернет.

Касап сказав, що його власні діти не бачать сенсу в тому, щоб працювати, перевертаючи бургери у фастфуді. Їм простіше придумати образ для гри Fortnite, написати код і продати його на торговому майданчику в мережі.

Багато дітей зараз відкривають бізнес ще в старших класах. У них невеликі компанії, але прибуткові. Завдяки технологіям, ведення бізнесу перетворилося в шкільне хобі.

Ось вже багато років ми говоримо про зіпсованість корпоративної культури у великих компаніях. І більшість співробітників вирішили закривати на це очі. Але з поколінням Z все інакше — вони не вірять корпораціям.

Касап вважає, що покоління Z не буде миритися з кадровиками, власниками бізнесу та керівниками, які ставляться до кандидатів, як до худоби на ринку. Попередні покоління ігнорували це, а для молоді це буде вагомою причиною відмовитися від роботи з компанією.

Покоління Z не приймає традиційну розстановку сил, в якій ключі до стабільності та хорошої зарплати знаходяться в руках корпоративних владик. А це означає, що роботодавцям варто потурбуватися. І якщо ви не адаптуєтеся до нових умов, то покоління Z може захопити вашу компанію.


Джерело: https://ukr.media/business/407378/