"Ти зробиш мені каву?": як жінці відмовити босу в проханні

Сьогодні жінок на роботі досі просять зробити каву. Навіть якщо це зовсім не в її обов'язки. Здавалося б, це безневинна прохання, яку виконати не важко.

Проте питання "зроби мені кави?" від боса - це не прохання. Це замовлення.

У книзі «Хороші дівчатка не домагаються успіху в бізнесі" коуч Лоїс П. Франкел розповідає, що пряме "ні" може негативно вплинути на те, як вас сприймають, якщо ви жінка.

Але сказавши "так" каву для боса, ви, можливо, не зможете сказати "так" проекту, який насправді хочете реалізувати в майбутньому, або вам доведеться працювати довше і менше бачити своїх близьких.

У дослідженні жінок оцінювали гірше, коли ті відмовлялися, наприклад, допомогти колезі підготуватися до презентації після роботи.

Коли чоловіки робили те ж, це не впливало на їх сприйняття.

І Франкел радить жінкам все одно відмовлятися приносити каву, робити нотатки або виконувати інші особисті доручення, які не є частиною роботи.

Якщо бос дає таке доручення перед колективом, Франкел говорить відповідати нейтрально: "Я думаю, що зараз не моя черга, оскільки я робила це в минулий раз".

Так ви обережно, але твердо показуєте що ви не "підстилка", і ваш час використовують не за призначенням. Якщо вам кажуть це індивідуально, попередьте, що можете виконати прохання лише після обов'язкової роботи.

Можна подумати, що подача кави на нараді - разова річ, але це може створити прецедент для вашого керівника. Якщо ви будете виконувати доручення, то будете відчувати себе скривдженою.

- Але якщо ви цього не зробите, вас можуть звільнити. Треба вибрати свій "отрута", - пише Франкел. - Якщо запити за дорученням не припиняються, настав час шукати іншу роботу або попросити про переведення.

Що робити чоловікові, який бачить, що його жінці-колезі постійно доручають робити каву

Якщо ви людина, яка помічає, що колегу-жінку регулярно просять принести каву або зробити іншу додаткову роботу, скажіть, що на цей раз виконайте її ви.

Це фундаментальний крок для того, щоб створити рівні умови праці для всіх.


Джерело: https://life.pravda.com.ua/society/2019/07/24/237639/