Супрун стверджує, що освіта позитивно впливає на здоров'я

Якщо ви хочете бути здоровим, доведеться стати розумним і вчитися. Про зв'язок здоров'я і рівня освіти написала в. о. міністра охорони здоров'я України Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook.

"Від рівня освіти залежить безліч речей, що стосуються здоров'я і цей зв'язок доведена науково", - пише вона.

Дослідження говорять, що освічені люди:

- краще піклуються про своє здоров'я;

- мають більш здорові звички і роблять вибір на користь здорового способу життя;

- мають більше шансів отримати хорошу роботу, разом з цим покращують свій рівень добробуту і здоров'я;

- частіше займаються профілактикою хвороб;

- мають якісну життя і живуть довше.

Продовжувати можна довго, але важливий сам факт: освічена людина - здорова людина і більш цінний з економічної точки зору. Такі люди ефективніше працюють, менше хворіють, а це знижує витрати системи охорони здоров'я, а економічні показники країни - підвищує.

Звісно, освіта - це не єдиний фактор. На наше здоров'я впливають природні умови, соціум, культура і навіть місцевість проживання.

Цікаво, що кращий доступ до медичних послуг не робить людину здоровішою самим по собі. Якщо рівень освіти у людини низький, то навіть доступні медичні послуги не покращують стан його здоров'я.

Вчені пояснюють це тим, що важливо саме розуміння здоров'я на індивідуальному рівні. Наприклад, освічена людина краще розуміє важливість здорового способу життя і профілактики хвороб. Він частіше відмовляється від куріння чи алкоголю і консультується з лікарем у разі хвороби.

Ось реальні приклади розраховані вченими:

Для людей, які народилися в США між 1914-39 роками кожен додатковий рік навчання у школі знижував імовірність потенційної смерті на 3,6% у наступні 10 років (це багато).

Для чоловіків, які народилися між 1945-55 роками, додатковий рік навчання зменшував ризики мати проблеми зі здоров'ям на 18,5%.

Додатковий рік навчання допомагає тримати здоровий вагу серед чоловіків (до відмітки здорового індексу маси тіла 25).

І так само з вакцинацією. Освічені батьки більш схильні вакцинувати своїх дітей. Один опитування показало: матері з середньою і вищою освітою у 2,3 рази частіше вакцинує своїх дітей у порівнянні з матерями, які відмовляються від щеплень. Цей показник залежить навіть від економіки країни.

В Нігерії, незважаючи на зростання економічного розвитку, рівень вакцинації невисокий. Одна з основних причин - низький рівень освіти у жінок.

Заохочуйте дітей вчитися. Здоров'я - це не тільки корисна їжа, тренування або таблетки. Піклуйтеся про своє здоров'я, будьте розумними.


Джерело: https://www.facebook.com/ulanasuprun/posts/2268672813417273?__tn__=K-R