Регулювати зайнятість населення буде Мінекономіки: проект

Кабмін пропонує визначити Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України головним органом у системі центральних органів виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізацію державної політики у сфері праці, зайнятості населення, трудової міграції та трудових відносин.

Відповідний урядовий законопроект № 2168 «Про внесення змін в деякі законодавчі акти України щодо формування державної політики у сфері праці, трудових відносин, зайнятості населення та трудової міграції» був зареєстрований в Парламенті 24 вересня.

Як зазначено в пояснювальній записці, передбачається перерозподілити повноваження Кабміну щодо вирішення питань державного управління у сфері праці та зайнятості населення у зв'язку із затвердженням нового складу Уряду. Зазначено, що державне управління у сфері зайнятості населення безпосередньо впливає на його добробут, що є передумовою кількісного зростання та якісного вдосконалення робочої сили.

 Тому економічна політика розглядається як засіб досягнення цілей, а їх пов'язує і погоджує політика зайнятості населення. Державне регулювання зайнятості - це система заходів цілеспрямованого впливу на попит, пропозицію, ціну товару.

Одним з макроекономічних інструментів прискорення економічного зростання є створення сприятливих умов для інвестиційної привабливості території, яка формується з урахуванням цілого комплексу факторів.

Найбільш вагомими серед них є підготовка і перекваліфікація кадрів.

У зв'язку з перерозподілом повноважень щодо вирішення питань державного управління у сфері праці та зайнятості населення необхідно внести зміни до законів, які визначають принципи реалізації держполітики у сфері зайнятості населення, гарантії держави щодо захисту прав громадян на працю, державного регулювання зовнішньої трудової міграції і соціального захисту громадян України за кордоном (трудових мігрантів) і членів їх сімей.


Джерело: https://uteka.ua/publication/news-14-novosti-zakonodatelstva-1-regulirovat-zanyatost-naseleniya-budet-minekonomiki-proekt