Офіційне безробіття в Україні: на одну посаду — 5 претендентів

В Україні зростає офіційний рівень безробіття. Відповідний висновок можна зробити з інформації, оприлюдненої Державній службі зайнятості.

Згідно з даними відомства, за станом на 1 лютого 2019 року на Україні були зареєстровані 364,3 тис. безробітних, тоді як на 1 січня — 341,7 тис. Із загальної кількості безробітних 190,9 тис. становили жінки, відповідно 173,4 тис. — чоловіки.

При цьому кількість вакансій, зареєстрованих службою, в січні становило 67,8 тис. (5 осіб претендують на 1 вакансію).

Портал Financt.ua уточнює, що зараз в Україні найбільша кількість вакансій серед водіїв автотранспортних засобів, продавців товарів, підсобних працівників і трактористів-машиністів. Найменшу кількість вакансій спостерігається за такими професіями: бухгалтер, охоронець і прибиральник службових приміщень.

У січні виконуючий обов'язки голови Держслужби зайнятості Валерій Ярошенко заявив, що близько 90% перебувають на обліку по безробіттю громадян України мають вищу освіту.

Виконавчий директор бізнес-школи «Міжнародний інститут бізнесу» Юрій Зеленін у коментарі «Голосу» засумнівався, що опубліковані дані відповідають реальному стану справ. За його словами, значна кількість українців шукає роботу з високою зарплатою, навіть якщо це буде зарплата «у конверті», і готова заради цього відмовитися від офіційного оформлення.

«На ринку праці є вакансії, про які в Держслужбі зайнятості навіть не знають, але там без офіційного оформлення можна отримувати високу зарплату. Подібних випадків зараз безліч — люди виконують низькокваліфіковані роботи, часто без офіційного оформлення, щоб мати можливість отримувати більш високий дохід, і одночасно числяться «на біржі», як вони висловлюються. В результаті дуже просто пояснити факт, що в Службі зайнятості на одну вакансію — п'ять чоловік. Адже це середній показник», — заявив фахівець.

Експерт навів у приклад висловлювання власника однієї з українських будівельних компаній — що дуже складно знайти людей на низькокваліфіковані роботи, тому що вони приходять і йдуть, перебуваючи весь час у пошуку якої-небудь іншої роботи.

«З одного боку існує міф про безробіття в Україні, а з іншого боку — роботодавець не може закрити навіть найпростіші вакансії», — резюмував Зеленін.


Джерело: https://regnum.ru/news/2575183.html