На яку роботу можуть розраховувати пенсіонери, щоб заробити необхідний стаж

Роботодавці неохоче працевлаштовують українців у віці, але платять, як молодим.

Українці старше 40 років зараз формують близько половини пропозиції на ринку праці. Такі цифри наводить Державна служба статистики. А експерти додають: цей показник у найближчі кілька років буде тільки рости. І саме він має найбільший вплив на ринок.ринок праці.

Причина «старіння» кадрів криється не тільки в сумне демографічної ситуації. Цьому сприяють закладені в пенсійній реформі принципи. Так, до 2018 року пенсії за віком присвоювали українцям після досягнення 60 років і за умови, що до цього моменту трудовий стаж налічував 25 років.

Більше працювати

З нинішнього року, планка піднялася до 26 років, а до 2028-му і зовсім збільшиться до 35. Ну а якщо, скажімо, людині виповнюється 60 вже зараз, а його трудовий стаж не дотягує до покладеного за законом, йому доведеться набратися терпіння і сил і відпрацювати додаткові 3 роки. Ось тільки великого попиту на таких працівників у сучасних підприємців немає.

ФОП зможуть стати пенсіонерами: у Кабміні вирішили, як рахувати стаж

«Компанії неофіційно дають зрозуміти, якої статі і віку потрібна людина. На сайтах work.ua, rabota.ua це вказувати не можна, але резюме здобувача старше 50 років відсівається ще на етапі агентства. Ми просто не зв'язуємося», – зізналась UBR.ua співробітник одного з київських кадрових бюро «Характер».

Представник рекрутингової компанії «Хантер» уточнила, що найчастіше «вікових» кандидатів відсівають при підборі кадрів для стартапів або інноваційного бізнесу. «А от у промисловій галузі на старших співробітників попит є», – уточнила вона.

Шукачів у віці на ринку набагато більше, ніж може здатися. На сайті headhunter.ua наприклад, близько 25% резюме належать кандидатам старше 40 років. Близько 16% – українцям у віці від 40 до 50 років. Крім того, 6% резюме за останні 12 місяців на порталі розмістили люди 51-60 років, ще 2% припали на шукачів старше 60-ти.

При цьому за останні три роки активність людей старшого віку в пошуку роботи подвоїлася.

Куди піти пенсіонеру

Бухгалтер, старший бухгалтер, продавець, робота в промисловій галузі, робота в агросекторі, няня, гардеробниця – це майже вичерпний список «перспектив», які відкриваються перед співробітником солідного віку.

Якщо в середньому по ринку праці України найбільша кількість резюме розміщується в професійних сферах «Початок кар'єри», «IT/телеком» і «Продажу», то для кандидатів на роботу у віці 40-50 років найбажанішими галузями є «Продажу», «Бухгалтерія» і «Топ-менеджмент».

Люди 51-60 років прагнуть зайняти посаду в категоріях «Виробництво», «Бухгалтерія», «Адміністративний персонал».


Джерело: https://ubr.ua/labor-market/ukrainian-labor-market/na-kakuju-rabotu-mohut-rasschityvat-pensionery-chtoby-zarabotat-neobkhodimyj-stazh-3884010