МВС України буде розцінювати оплату роботи агітаторів і спостерігачів як підкуп виборців

Чим ближче дата голосування, тим частіше кандидати звинувачують один одного у підкупі виборців.

«Ми хочемо нагадати всім учасникам виборчого процесу, що виборче законодавство не передбачає додаткову оплату членам комісій поза державного бюджету. Сьогоднішнє виборче законодавство не передбачає, що є право виплати грошей спостерігачів та агітаторів під час виборчої кампанії. Спроби здійснити такі платежі нами будуть оцінюватися і кваліфікуватися за статтею 160 КК «підкуп виборця», — попередив на брифінгу радник глави МВС України Іван Варченко.

Аналогічним чином правоохоронні органи будуть розцінювати і будь-яку оплату, в тому числі на основі трудових угод, за агітаційну роботу. У відповідності з законодавством країни, вважається законним фінансування виборчої кампанії кандидатів у президенти тільки з державного бюджету або виборчого фонду в безготівковій формі.

«Якщо людина готівкою отримує якісь кошти за які-небудь послуги — це вже незаконно. У безготівковій формі мають право оплачуватися послуги і товари, виготовлення продукції, оформлення візуальної реклами, на радіо чи в газетах», — пояснив Варченко.

Багато експертів вважають, що міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, заявивши, що силові структури не будуть закривати очі на фальсифікації на виборах, таким чином дав зрозуміти президенту Петру Порошенку, що не буде грати на його боці і покривати схеми скуповування голосів виборців, які розробляють в БПП.


Джерело: https://interfax.com.ua/news/election2019/563902.html