Як підвести підсумки року і скласти плани на майбутнє

Аналізувати минуле і планувати майбутнє за традицією багато хто воліє саме під Новий рік. Чимало людей вірять в те, що це найкращий час: новий рік - нове життя.

Задайте собі п'ять "чому"

Це корисна техніка для визначення причинно-наслідкових зв'язків. Працює це так: констатуємо факт (як успіху, так і невдачі), а потім - послідовно п'ять разів поспіль задаємо собі питання "чому?". Вважається, що саме п'ять відвертих відповідей приведуть людину до першопричини.

Помічайте темне і світле

Не варто зациклюватися виключно на успіхах чи невдачах - в першому випадку ви ризикуєте повторювати одні й ті ж помилки, а в другому - загнати себе в кут. Підводячи підсумку в кінці року, виділіть і запишіть і те, і інше, і ви здивуєтеся, як багато було подій за рік.

Проаналізуйте оточення

Фахівці нагадують, як важливо переглянути коло спілкування. Не виключено, що навколо вас є люди, які лише демотивують і знецінюють ваші успіхи.

Боріться з пожирачами часу

Хронофаги, або пожирачі часу, - це одне з понять тайм-менеджменту. А головний спосіб боротьби з хронофаги - знайти і знешкодити!

Класичними хронофаги є нечітко поставлені цілі і завдання, безсистемність у справах, документах, на робочому столі. Пусті балачки, неефективні наради - все це теж поглиначі. Наприклад, в Європі раніше головним пожирачем часу вважали електронну пошту.

Збалансуйте життя

Класичним інструментом аналізу і планування життя є колесо балансу. Схема проста: слід визначити важливі для себе сфери (наприклад, сім'я, робота, здоров'я, розвиток, хобі, соціальне життя і т.д.) і візуалізувати їх за допомогою кола, розділеного на сектори. Згодом, оцінивши кожну з галузей від 1 до 10 балів, ми побачимо перекоси - сфери, яким приділяється мало уваги.

Молоді прагнуть до самостійності, нових ідей, пригод і ризиків, а старше покоління - до збереження традицій і звичаїв.


Джерело: https://kp.ua/life/655397-kak-podvesty-ytohy-hoda-y-sostavyt-plany-na-buduschee