Вдома краще: українки з задоволенням перенавчаються на швачок і кравчинь

Одна з найбільш затребуваних серед робітничих професій у жінок – кравчиня. У минулому році її отримали сотні дівчат, серед них – і учениці центрів перекваліфікації.

"До нас приходять роботодавці, ми укладаємо з ними офіційні договори на співпрацю, і відразу ж після випускного іспиту наші випускники йдуть на роботу. Їх забирають прямо при випуску, відбирають собі", – розповіла майстер центру перекваліфікації Марина Евлахова.

Професійні майстри кравецької справи – на вагу золота: їх чекають сотні українських компаній.

"Ми потребуємо кваліфікованих швеях. Ми хочемо, щоб наші швачки були добрі душею, красиві, інтелігентні, милі, тому що це все передається нашим виробам", – наголосила представник фірми з пошиття білизни Надія Александрова.

Багато жінок, навчившись шити, відкривають власний бізнес. Це зараз популярно, і хоча спочатку доведеться працювати без відпочинку по кілька діб поспіль, але воно того варто.

Наприклад, Ірина Бурлачка раніше працювала секретарем у сільраді. Роботу любила, от тільки їй захотілося відкрити свою справу. З дитинства вона вміла шити і перетворила хобі в професію.

"Замовлення є, шиємо на інтернет-магазин дитяче постільна, бортики, дитячі речі, там хрестильний набори, кокони, пледи", – розповіла власниця майстерні з пошиття та ремонту одягу.

Можливість перекваліфікуватися на робочу спеціальність, виграти грошові європейські гранти, навчити людей відкрити і вести власний бізнес – центри зайнятості роблять усе можливе, щоб уберегти кадри в Україні, а не віддати кращих за кордон.

"Треба створювати робочі місця в Україні, треба створювати умови для того, щоб люди працювали в Україні, заробляли в Україні. Безумовно заробляли. Якщо не буде умов для заробітку в Україні, то люди будуть виїжджати за кордон", – зазначив директор Харківського обласного центру зайнятості Володимир Міненко.

У Харківській області в останні місяці спостерігається тенденція повернення працівників з-за кордону. Тут вони знаходять роботу в промисловості, торгівлі та будівництві. А ті, хто віддає перевагу професії кравця або швачки, разом з конкурентною зарплатою отримують і можливість кар'єрного росту.


Джерело: https://www.segodnya.ua/economics/enews/doma-luchshe-ukrainki-s-udovolstviem-pereuchivayutsya-na-portnyazhnoe-delo-1182294.html