Чим небезпечний ейджизм

Створення стереотипів і дискримінація окремих осіб або категорій людей за віковою ознакою - це ейджизм.

Його проявом може бути упереджене ставлення, дискримінація або дії, закріплюють стереотипи. Коли людину беруть на роботу, тому що їй 45+ - це ейджизм. Коли людини при виконанні посадових повноважень звуть "хлопцем / дівчиною / молоденьким / молоденькою" - це також ейджизм.

За даними ВООЗ, у світі живуть близько 600 000 000 людей старше 60 років. До 2025 року людей такого віку стане вдвічі більше. А до 2050 - їх кількість досягне близько 2 мільярдів. І переважна більшість літніх людей будуть жити в країнах, що розвиваються. Тобто з високою ймовірністю, пенсійні виплати не будуть на досить високому рівні, щоб покривати всі потреби сучасної людини. І пенсіонерам доведеться працювати.

Дослідження показують, що дискримінація за віковою ознакою може негативно впливати на загальний стан здоров'я і сприяти розвитку серцево-судинних захворювань, артриту і депресії.

Більше того, є дані, які вказують, що люди похилого віку, які негативно сприймають старіння (у тому числі через вікової дискримінації) живуть на 7,5 років менше, ніж ті, що сприймають його позитивно.

В той же час не тільки літні люди можуть бути жертвами ейджизму. Дискримінації може піддаватися молодь. Найбільш поширена форма - зневажливе ставлення до роботи, небажання чи неготовність сприймати серйозно думку чи позицію молодого спеціаліста. Хоча ефективність і професіоналізм не залежить від віку.

Допомогти в боротьбі з эйджизмом може законодавства. Наприклад, у США, де рівень залучення людей старше 65 років, високий, існує ряд антидискримінаційних законів. Заборонено встановлювати обмеження при працевлаштуванні для людей старше 40 років. У Нідерландах проводять скринінг оголошень з вакансіями, щоб запобігти дискримінації за віковою ознакою.

Але насамперед треба викорінювати прояви ейджизму з повсякденної культури спілкування і роботи. І починати варто з себе. Адже кожен може внести свій внесок в руйнування стереотипів.

Важливо, щоб представники різних поколінь були відкриті до діалогу, ділилися досвідом і навичками. Здорове суспільство - це те, в якому готові чути один одного і допомагати.


Джерело: https://www.facebook.com/ulanasuprun/posts/2400028900281663