Без журналістів, пілотів і нотаріусів: куди ведуть зміни на ринку праці

Фахівці підрахували: від запиту роботодавця на того чи іншого фахівця до його підготовки на практиці проходить до 10 років. Очевидно, що за цей час пред'явлені раніше вимоги застарівають, і роботодавцю вже потрібні зовсім інші фахівці. Це схоже на біг якщо не по колу, то по спіралі.

Експерти кажуть, що сьогодні проблема стала глобальною, хоча це, звичайно, не означає, що сенсу вчитися немає. Просто треба розуміти, що академічна освіта - це необхідна, але недостатня умова роботи в бізнесі.

Якщо раніше розповіді про роботизації та автоматизації надихали, то тепер все частіше викликають побоювання: кому ж буде приємно усвідомлювати, що тебе, такого унікального, легко замінить бездушна машина?

За прогнозами років через 30 до 60% людей на робочих місцях замінять роботи, але експерти заспокоюють: Україна це стосується далеко не в першу чергу.

І головна причина - низька оплата праці. Українському роботодавцю дешевше платити мізерні зарплати сотням робітників, ніж замінити їх на пару роботів - так навіщо напружуватися себе в збиток?


Настають великі зміни

Але крім роботизації, яка Україні не особливо загрожує, є ще й автоматизація, та й взагалі технічний прогрес, - і ось це вже приводи для занепокоєння, в тому числі і для вітчизняних фахівців.

Наприклад, компаніям уже не потрібно стільки бухгалтерів, щоб зводити разом дебет і кредит - з цим успішно справляються комп'ютерні програми. Спеціальний софт зараз дозволяє новачкам досить швидко впоратися з базовими операціями з аудиту і бухгалтерського обліку, а в майбутньому комп'ютерні програми зможуть повністю замінити людей.

Криза туріндустрії помітний і без спеціальних рейтингів. Професію менеджера з продажу турпутівок навряд чи можна назвати перспективною, особливо з огляду на, що українці можуть поїхати в десятки країн без віз і без проблем. Одна незручність - грошей немає, але з цим співробітник турфірми навряд чи допоможе.

Настають великі зміни і в журналістиці. Комп'ютерні програми, підключені до величезних баз даних з текстами, статтями, літературними творами і т.д., вже сьогодні здатні створювати тексти прийнятної якості на будь-які теми.

Кане в Лету і робота коректора - і зараз орфографію і пунктуацію можна перевірити в Word, а згодом ці програми будуть тільки вдосконалюватися. Робота Більда - фахівця з підбору ілюстрацій до видання, - також стане не потрібна: зручний алгоритм пошуку фото і картинок в Мережі дозволить автору тексту самому швидко підбирати потрібну ілюстрацію або відео. Аналітики вважають, що через 20 років штучний інтелект зможе на 95% вирішувати завдання, пов'язані із засобами масової інформації.

До речі, самі аналітики теж нехай особливо не мудрують - скоро і вони стануть не потрібні. Інтелектуальні системи вже сьогодні здатні проводити аналітичні роботи в різних областях, особливо це стосується стандартних і повторюваних операцій. А з часом аналітичні служби будуть замінюватися сервісами на основі штучного інтелекту.

У списках йдуть професій десятки найменувань - банківські працівники, стенографісти, бібліотекарі, каскадери, юристи, ріелтори, екскурсоводи, референти, диспетчери, ліфтери, кур'єри, шахтарі, швачки, бурильники, носильники, випробувачі, даішники, офіціанти.

Здавалося б, з даішниками все зрозуміло: розвиток інтелектуальних систем керування транспортним потоком (світлофори, захисні загородження, камери стеження, можливість підключатися до будь-якого транспортного засобу через бездротовий зв'язок і т.д.) з часом призведе до повної автоматизації і роботизації функцій, які сьогодні виконує дорожня поліція. Але що означає відмирання офіціантів - невже всі ресторани перетворяться в мережі швидкого харчування?

Якраз це і необов'язково! Наприклад, в Японії вже користуються популярністю ресторани з роботами-офіціантами. Правда, кажуть психологи, в цій професії спілкування є важливою частиною сервісу, тому роботи зможуть витіснити людей лише в мережевих закладах, де найважливіше швидкість і точність виконання замовлення. А ось в ресторанах високого класу без живого офіціанта все ж обійтися не вийде.

А ще не потрібні стануть перекладачі і, що найдивніше, програмісти. Експерти пояснюють: не за горами час, коли знання кількох мов і навички програмування перестануть бути конкурентною перевагою - це будуть вміти робити все!


"Машиністи, касири і нотаріуси зникнуть"
- З часом стане набагато менше потреба в професійних водіїв - машинами керуватимуть комп'ютери, - говорить директор по країнах Східної Європи компанії World Staff Віталій Михайлов. - Відповідно, пілотів теж не буде. Звичайно, це станеться не завтра, але навряд чи сьогодні варто вчитися п'ять років, щоб потім через 10 років залишитися без роботи.
Уже сьогодні спеціальні програми замінюють бухгалтерів. Незавидна доля чекає юристів: в суд, звичайно, робот поки не піде, а ось договір складе запросто.
Нотаріусам теж не варто розраховувати на довге професійне життя. Адже що, по суті, робить нотаріус? Перевіряє документи та дієздатність, роздруковує договір на стандартному бланку і ставить свій підпис. Все це замінить автоматична перевірка і електронний підпис.
У перспективі комп'ютери замінять лікарів. Не секрет, що лікарі з діагнозами часто промахуються, і можна з упевненістю прогнозувати, що добре написана програма зведе кількість подібних промахів до мінімуму. Вводиш в комп'ютер симптоми, результати УЗД і аналізів - і отримуєш діагноз!
Також значно скоротиться число банківських працівників. Уже зараз в Україні працює банк без відділень. Його карту можна отримати, не встаючи зі стільця: скачав додаток, сфотографував паспорт і ІПН, замовив карту - і тобі її доставили кур'єром. Служба підтримки автоматизована, всі питання можна задати в Вайбере. Так що в найближчому майбутньому в банках залишаться лише топ-менеджери і організатори процесу, а операціоністів і касирів не буде. Зникнуть касири і в супермаркетах. Процес уже почався, ми можемо спостерігати його і в українських магазинах.

"Штучний інтелект переоцінений"
- Чесно кажучи, я не дуже вірю в те, що в певних областях людини можуть повністю витіснити роботи, - говорить генеральний директор ESCADRA Recruitment Agency Ltd Юрій Гороховський. - Останнім часом багато говорять і пишуть про те, що вимруть професії юриста, журналіста, машиніста, рекрутера. Мовляв, зараз пишуться програми, які самі будуть відбирати кандидатів: натиснув на кнопочку - і тобі підібрали підходящих, хоч п'ять, хоч тисячу. Але, по-перше, хтось повинен на цю кнопочку натискати. По-друге, хтось повинен зробити остаточний вибір між тими ж п'ятьма кандидатами. І, нарешті, по-третє, я переконаний, що в нашій професії важливо особисте спілкування і особисте враження. Тому я схильний розглядати подібні розмови як хайп.
Для прикладу можна згадати кочегарів, які, можна сказати, практично "вимерли". Але їм на зміну прийшли оператори, які регулюють подачу палива віддалено. Тобто на зміну одній професії прийшла інша.
Що стосується водіїв та пілотів, то так, існують безпілотники - і літаки, і громадський транспорт, і автомобілі. Але навряд чи на цій підставі можна стверджувати, що в перспективі ні пілотів, ні машиністів, ні водіїв не буде зовсім. А менше їх стає вже сьогодні: в тих же літаках раніше екіпаж складався з 4-5 чоловік, зараз - з двох.
Роботизація та механізація полегшують наше життя, але професіонали все одно залишаться - хтось же повинен контролювати роботів! Так що, на мій погляд, штучний інтелект на сьогодні занадто переоцінений.

Джерело: https://kp.ua/economics/633974-bez-pylotov-notaryusov-y-zhurnalystov-kuda-nas-vedut-yzmenenyia-na-rynke-truda