Ринок праці України потребує лише 40% випускників з вищою освітою

В останні роки більшість вакансій вимагають рівня висококваліфікованих випускників професійно-технічних училищ.

"Якщо враховувати потреби ринку праці, ми спостерігаємо таку ситуацію: 40% спеціальностей з вищою освітою і 60% спеціальностей, які вимагають професійного чи професійно-технічної освіти. При цьому, 76% випускників середньої школи в цьому році подали заяви до Внз", - заявила радник міністра освіти Іванна Коберник.

Система підготовки кадрів і освіти не відповідає реаліям ринку праці в Україні. Випускникам середньої школи потрібно пояснювати всі недоліки та переваги як вищої, так і професійно-технічної освіти. Також слід робити акцент на факторі оплати праці, розмір якої є досить високим серед багатьох робочих спеціальностей.

Наприклад, зараз в Україні є надзвичайна потреба у фахівцях з сучасного сантехнічного устаткування:

"Це один з найбільших запитів та попитом на ринку праці. Тому що будуються величезні офісні центри, нові споруди. Монтажник сантехнічних систем - це складна професія, яка вимагає знань в т. ч. і матеріалознавства, і фізичних процесів. Щоб змонтувати велику систему опалення, водопостачання".


Джерело: https://ru.espreso.tv/news/2018/07/29/rynok_truda_nuzhdaetsya_lysh_v_40_vypusknykov_s_vysshym_obrazovanyem_mynobrazovanyya