В Україні прогнозують дефіцит робочих рук, незважаючи на активізацію ринку праці

2022 року на одне робоче місце в Україні претендували дев'ять осіб, а цього року – всі два.

Джерело: Інтерфакс-Україна.

Подробиці: Починаючи з весни, на ринку праці України відбувається поступове збільшення кількості вакансій. Зокрема, у вересні 2023 р. у базі даних Державної служби зайнятості налічувалося 103 тис. осіб. вакансій (у липні – 83 тисячі). Зростання попиту роботодавців на працівників є наслідком поступового відновлення економічної активності, наголосили експерти. У регіональному розрізі найбільша кількість вакансій зареєстрована у службі зайнятості Києва та Львівської області – по 11 тис. вакансій, Дніпропетровській області – 5 тис., Київській – 4 тис., Одеській – 4 тис.

Цитата: "У Львівській області та у Києві кількість вакансій суттєво перевищує кількість осіб, які шукають роботу за сприяння служби зайнятості. Найбільший дефіцит кадрів спостерігається у переробній промисловості та будівництві".

Інші деталі: Найбільший попит на ринку праці, як і до війни, зберігається у представників робітничих професій та сфери торгівлі. Як прогнозують у Службі зайнятості, за категоріями – вчитель, вихователь, фармацевт, лікар загальної практики – сімейний лікар, інженер, практичний психолог – дефіцит очікується на рівні 14%. Дефіцит працівників сфери торгівлі та послуг становить 15%. Це стосується таких категорій професій: продавець продовольчих та непродовольчих товарів, продавець-консультант, кухар, охоронець, офіціант, бармен, барист, молодша медична сестра, соціальний працівник, перукар.

Оцінка дефіциту робітників з обслуговування, експлуатації обладнання та машин становить 18%; кваліфікованих робітників з інструментом – 21% (швачка, електромонтер з ремонту та обслуговування електрообладнання, слюсар-ремонтник тощо).


Джерело: ubr.ua