Чи зросте середня зарплата українців на початку 2021 року – експерти відповіли

Перший квартал 2021 року очікується складним для українців. Головна причина – січневий локдаун. Якою буде середня зарплата на кінець кварталу – відповідали опитані сайтом економісти. І розрахунки трьох експертів того, якою буде середня зарплата за березень, близькі.

Керівник відділу аналітики ГК Forex Club Андрій Шевчишин, член Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин і віцепрезидент з питань економічної політики в Українській спілці промисловців і підприємців Віктор Скаршевський вважають, що сума буде близько 13 000 грн.

На їхню думку, головним драйвером зростання стане підвищення з 1 січня на 20% мінімальної зарплати, що спричинить перерахунок окладів за тарифною сіткою в держсекторі.

Лише голова Ради підприємців при Кабміні Андрій Забловський дав песимістичний прогноз: не вище 12 450 грн у березні – це трохи більше, аніж у листопаді 2020 року (було 11 987 грн).

"Збільшення середньомісячної зарплати пов'язане насамперед зі зростанням соціальних виплат з боку держави, – пояснив Андрій Забловський. – Стримуючими чинниками зростання зарплат в корпоративному секторі залишається високий рівень безробіття, зростання боргів по зарплаті і невизначена ситуація з розвитком економіки 2021 року".

Нагадаємо, раніше економісти дали прогноз, на скільки зростуть ціни на початку 2021 року.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/vyrastet-li-srednyaya-zarplata-ukraincev-v-nachale-20201-goda-eksperty-otvetili-1500559.html