Трудові мігранти отримають 150 тис. на бізнес в Україні: що думають заробітчани

Трудові мігранти, які повернуться до України, можуть отримати від держави 150 тис. грн. на відкриття власного бізнесу. Однак є умова – до бажаної суми слід додати стільки ж з власної кишені.

Що думають про ініціативу уряду українські заробітчани.

Світлана з Дніпра вже понад 20 років живе в Хорватії – там вона вийшла заміж, народила дітей і зараз працює на взуттєвій фабриці.

За її словами, повертатися до України навіть за такої заманливої пропозиції не планує, оскільки на Батьківщині їй навіть ніде жити.

А ось львів'янка Марія вже три роки працює у шведській будівельній фірмі. Переїхати додому вона не проти, але тільки якщо держава допоможе – будувати бізнес з нуля боїться.

"З одного боку, я б хотіла повернутися до України, тому що тут моя сім'я, моя Батьківщина, розумієте. Але я не знаю, чесно, який у нас робити в Україні бізнес. Почати, як кажуть, може кожен, але ще треба розуміти, з чого починати", – зазначила вона.

Ян теж їздив на заробітки за кордон. Коли повернувся додому, встиг побудувати більше п'яти різних бізнесів – і кавові точки, і маркетингову компанію, і виробництво масажних олій.

"Можна стартувати з 5-10 тис. грн. На цю суму можна відкрити інтернет-магазин якийсь. Його можна зараз відкрити без товару власного, можна працювати з постачальниками", – підкреслив Ян.

Але головне правило, щоб не прогоріти в бізнесі, – вибирати ту сферу, на якій добре розумієшся.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/business/trudovye-migranty-poluchat-150-tys-na-biznes-v-ukraine-chto-dumayut-zarobitchane-1503831.html