Попри пандемію і потребу в медичних кадрах, за 2020 рік кількість працівників медичної сфери скоротилася. У першій половині минулого року середньооблікова кількість працівників сфери охорони здоров'я зменшилася майже на 41 тис. людей – із 777,6 тис. співробітників у січні до 736,8 тис. у червні.

У другій половині року темпи скорочення чисельності персоналу відчутно уповільнилися: з липня по грудень число медиків скоротилося менш аніж на 2 тисячі.

Зокрема, за даними Кабміну, за минулий рік звільнилися 5000 лікарів тих профілів, які допомагають у лікуванні COVID-19. А поповнився цей сегмент тільки тисячею медиків. Отже, на сьогодні дефіцит кадрів становить близько 4000 осіб.

З 2021 року з'явилася тенденція до розширення штату медперсоналу. Тільки за січень у цій сфері стало майже на 3000 працівників більше. І, за спостереженням експертів, нині додалося вакансій для медиків.

Старший консультант із рекрутменту групи ANCOR Ukraine Жанна Селіщева розповідає:

"Говорячи про ринок медицини і фармації, можна зазначити певну активність порівняно з 2020 роком. Компанії адаптувалися до карантинних реалій і вже розуміють, як в цій ситуації працювати. Водночас поки тільки 15% компаній розширюють штат. Рекрутмент в інших компаніях більше пов'язаний з декретом співробітників або переходом співробітників в інші компанії".

До речі, через карантин і коронавірус під загрозою зникнення опинилися цілі галузі. Ми вже розбиралися, які професії переживуть коронакризу в Україні, а кому доведеться шукати нову роботу.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/rynok-truda-v-ukraine-zdravoohraneniyu-nuzhny-tysyachi-medikov-1511501.html