"Тільки якщо вже перехворіли": роботодавці в Україні стали вимагати тести на COVID-19

На деякі вакансії в Україні тепер беруть тільки тих, хто перехворів на коронавірус і пройшов відповідний тест. Спочатку довідка – потім співбесіда. Журналісти з'ясовували, які роботодавці стали такими категоричними.

У Мережі стали з'являтися вакансії, в яких одна з вимог до претендента – наявність антитіл на коронавірус.

"Є варіанти, коли потрібно щоб людина перехворіла і вже мала антитіла і, отже, була безпечна. Це домогосподарки, кухарі, няні, гувернантки, садівники, водії тощо", – розповіла експертка з ринку праці Тетяна Пашкіна.

Щоб дізнатися, як на таку вимогу реагують претенденти, журналісти провели експеримент – вдали, що шукають няню для дитини. На всіх співбесідах повторювалася одна і та сама історія: люди запевняли, що вже перехворіли на COVID-19, але ніяк не могли це документально підтвердити.

Лікарі тим часом попереджають: антитіла в організмі людини, яка вже перехворіла на коронавірус, залишаються не назавжди. Лікар-терапевт Олександр Курильчик називає строк – від 3-4 місяців до пів року. Крім того, вірус мутує, а тому навіть антитіла не гарантують, що ви не заразитеся повторно.

Нагадаємо, експерти кажуть, що нині в Україні "остигає" ринок праці. Втім, кількість вакансій все ще перевищує кількість претендентів.

Також виявилося, що українці в три рази активніше цікавляться пропозиціями віддаленої роботи, ніж класичної офісної зайнятості. На одне оголошення про "дистанційку" відгукуються в середньому 13 людей, а про звичайну роботу – менше ніж п'ять.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/enews/tolko-dlya-perebolevshih-rabotodateli-v-ukraine-stali-trebovat-testy-na-covid-19-1494248.html