Мінекономіки: зарплати українців зростають через конкуренцію за працівників з країнами ЄС

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України пояснили високі темпи зростання заробітних плат в Україні конкуренцією за робочу силу між українськими роботодавцями та роботодавцями з сусідніх країн Євросоюзу.

Про це йдеться в огляді ринку праці, підготовленому Мінекономіки.

«Найвагомішими факторами, які вплинули на зростання заробітної плати, були підвищення мінімальної заробітної плати, конкуренція за кваліфіковану робочу силу із закордонними працедавцями та продовження позитивної динаміки розвитку економіки», — йдеться у повідомленні.

Там відзначають, що зарплати в Україні зростають набагато повільніше зростання продуктивності праці. Іншими словами, українці отримують більше грошей, не виробляючи більше товарів та послуг.

«Заробітна плата в Україні зростає високими темпами, що сприяє поступовому скороченню розриву між рівнем заробітних плат в Україні і європейських країнах. Проте рівень заробітної плати в Україні залишається суттєво нижчим», — йдеться у повідомленні Мінекономіки.

Для порівняння там зазначають, що станом на вересень 2019 року середня зарплата в Україні складала 382 євро, в той час як у Латвії вона була 1091 євро, у Польщі — 1143 євро, а у Чехії — 1310 євро на місяць.

Напередодні в уряді повідомили, що розмір мінімальної зарплати в Україні у 2020 році вперше з 2008 року перевищив розмір мінімалки у Білорусі та Росії.

За даними Держстату, у листопаді 2019 року середня зарплата в Україні складала 10679 гривень на місяць.


Джерело: https://hromadske.ua/posts/minekonomiki-zarplati-ukrayinciv-zrostayut-cherez-konkurenciyu-za-pracivnikiv-z-krayinami-yes