Кожному жителю Швейцарії запропонували виплатити по 7 тисяч євро

Кожному громадянину Швейцарії, включаючи дітей, пропонують виплатити по 7 500 швейцарських франків - це близько 7 000 євро. З такою ініціативою виступили семеро жителів кантону Санкт-Галлен. Якщо до 22 квітня 2021 року пропозиція підтримають 1000 чоловік, його винесуть на референдум.
Пропозиція вже офіційно опубліковано у віснику Федеральної канцелярії Швейцарії, повідомляє агенство Watson.
Якщо референдум відбудеться і на ньому проголосують "за", гроші виплатять не пізніше, ніж через рік.
Автори ідеї вважають, що для виплати необхідно надрукувати нові гроші, а запропоновану суму варто звільнити від податків. На їхню думку, такий крок допоможе знизити вартість національної валюти.
Нагадаємо, в червні 2016 року в Швейцарії вже проходив референдум про "примітивних виплати". Тоді більшість жителів країни проголосували проти базового доходу в 2 500 франків на місяць, які пропонували незалежно від того, працюють швейцарці чи ні.
Схожі ініціативи провалилися також в Німеччині, Фінляндії та Канаді. Наприклад, в 2017 році Фінляндія розпочала виплати по 560 євро на місяць двом тисячам безробітних добровольців, але в 2020 році програма була закрита.

Джерело: https://economics.segodnya.ua/economics/enews/kazhdomu-zhitelyu-shveycarii-predlozhili-vyplatit-po-7-tysyach-evro-1483861.html