До 3,1 млн українців під час карантину перебували у стані прихованого безробіття

До 3,1 млн українців, або 17% від робочої сили в країні, на піку карантину перебували у стані прихованого безробіття. Зайнятість цих людей була зменшена, або їх відправляли в неоплачувану відпустку. Такі дані містить дослідження Центру економічної стратегії (ЦЕС).

Під час кризи люди в стані прихованого безробіття перебувають у підвішеному стані: вони можуть повернутися до повноцінної роботи, так і бути звільнені в залежності від економічної ситуації.

Згідно з соціологічними опитуваннями, тимчасово могли втратити роботу до 2,8 млн українців, або 16% від загальної кількості робочої сили в країні.

При цьому офіційні джерела свідчать, що постраждали в рази менше. За даними Держстату, роботи позбулися приблизно 368 тис. осіб (2% від робочої сили).

"Навіть якщо справжнє кількість звільнень було ближче до нижчої межі, ці звільнення були сконцентровані серед певних галузей і серед людей, які працюють в тіні, – в основному це менш забезпечені люди, у яких немає "подушки безпеки" на випадок звільнення", – кажуть в ЦЕС.

На думку економістів, щоб мінімізувати кількість звільнень, держпідтримка повинна бути націлена саме на ті сектори, які постраждали найбільше.

"Розрив між даними свідчить про те, що державна статистика не адаптована для подібних криз. Хоча після зняття карантину ми спостерігаємо швидке відновлення кількості вакансій і більшу активність кандидатів, якщо буде друга хвиля поширення коронавіруса, зайнятість знову може різко знизитися", – відзначають в ЦЕС.

Щоб підготуватися до можливої другої хвилі, уряду слід якомога швидше організувати оперативну статистику ринку праці таким чином, щоб вона дозволяла бачити неспотворену реальну картину, відзначають експерти.

"Для цього потрібно поліпшити збір даних – збирати дані на рівні тижні, а не місяць або навіть квартал, так як під час першої хвилі ситуація з зайнятістю змінювалася дуже швидко", – резюмували в ЦЕС.

Нагадаємо, за час карантину, що діє з 12 березня, Держслужба зайнятості поставила на облік 382,5 тис. громадян без роботи і почала виплачувати фінансову допомогу 313,2 тис. безробітним.


Джерело: https://ubr.ua/labor-market/ukrainian-labor-market/do-3-1-mln-ukraintsev-vo-vremja-karantina-nakhodilis-v-sostojanii-skrytoj-bezrabotitsy-3894733