У МОН назвали найбільш оплачувані професії для надходять в заклади профосвіти

Середня зарплата фахівця з професійним освітою в даний час складає не менше 7000 гривень на місяць, а для деяких професій - від 15 до 20 тис. грн.

Про це заявила генеральний директор директорату професійної освіти МОН Ірина Шумик сьогодні, 8 серпня 2019 року, коментуючи інформацію про розмір середньої заробітної плати в розрізі професій, повідомляє прес-служба відомства.

Дані щодо середнього заробітку за різними класифікаціями професій зібрані з аналітичних досліджень Державної служби зайнятості станом на липень.

«Зараз в «профтехах» триває «гаряча пора», коли найбільша кількість вступників приносить документи в приймальні комісії і здає вступні випробування. Тим, хто ще не визначився з професією або сумнівається щодо вступу, хочу зауважити: у «профтехе» ви можете за 1,5-3 роки отримати прикладну професію, за якою можна заробляти непогані гроші. Українські роботодавці зацікавлені брати на роботу кваліфікованих випускників, які вміють працювати з сучасним обладнанням і розуміють особливості праці на виробництві. Тому раджу вступником робити вибір, зваживши всі переваги і недоліки», - підкреслила Ірина Шумик.

Вона також зазначила, що вже кілька років поспіль традиційно добре оплачуваними професіями є ті, які стосуються аграрного та будівельного секторів, а також сфери обслуговування. Разом з тим, є дефіцитні професії або професії з особливими умовами праці. Вони також мають високий рівень оплати на ринку праці.


В ТОП-10 професій з високим заробітком увійшли:

- Вышкомонтажник - середній рівень зарплати 20 тис. гривень;

- Машиніст трубогибочной установки пересувної  - 19 тис. гривень;

- Забійник на відбійних молотках - 17 тис. 250 гривень;

- Крановий електрик - 15 тис. гривень;

- Лицювальник-мраморщик - 15 тис. гривень;

- Шоколадник - 15 тис. гривень;

- Обвальщик морепродуктів - 10 тис. гривень;

- Головний касир - 10 тис. гривень;

- Бисквитник - 9 387 тис. гривень;

- Водій тролейбуса - 9 973 тис. гривень.

«Коли ми говоримо про перспективи заробітку для випускників, то треба врахувати складність професії, особливості роботи і затребуваність на ринку праці. Але знову ж таки, мова йде про усереднених, офіційні показники від роботодавців, які звернулися в Службу зайнятості. У приватному секторі, де рівень зарплати може бути більш гнучким, хороший працівник може заробляти більше спеціаліста з вищою освітою», - пояснила Ірина Шумик.


Джерело: https://zik.ua/news/2019/08/08/u_mon_nazvaly_naybilsh_oplachuvani_profesii_dlya_vstupnykiv_u_zaklady_1622287