У Чехії ввели нововведення для заробітчан з України

Чеський уряд розглядає питання про збільшення квоти на отримання виду на проживання та працевлаштування в країні громадян України. Про це повідомив міністр закордонних справ Чехії Томаш Петршичек. Уточнюється, що норму планують збільшити майже вдвічі — з 21 тисячі до 40 тисяч чоловік в рік.

"Унікальна і надзвичайно успішна програма сприяння дозволяє претендентам з України подавати заявки на отримання виду на проживання у зв'язку з працевлаштуванням (так звані трудові картки). Поточна щорічна потужність - 21 тисяча осіб. Уряд Чехії розглядає можливість розширення квоти до 40 тисяч чоловік щорічно, однак остаточне рішення ще не прийнято",   повідомив глава МЗС Чехії.

За його словами, на ринку праці країни існує високий попит на працівників з України, зокрема, серед високотехнологічних компаній.

Зараз у Чехії офіційно працює 120 тисяч громадян України. У разі збільшення квоти їх кількість може істотно зрости.

"Українці є найбільшою національною меншиною в Чехії, і я радий, що вони знайшли новий будинок в нашій країні. Крім того, кілька тисяч молодих людей навчаються в чеських університетах, і це особливо перспективним для нашої співпраці в майбутньому", — додав Петршичек.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Павло Климкін повідомив, що щомісяця на заробітки виїжджає близько 100 тисяч українців. У зв'язку з цим головне наслідок трудової міграції для України — скорочення населення.

У той же час міністр соцполітики Андрій Рева зазначив, що в міграції знаходяться 3,2 млн. чоловік, а проблема торкнулася 9 млн. чоловік (у тому числі дітей заробітчан).


Джерело: https://www.obozrevatel.com/abroad/strana-es-prigotovila-novshestvo-dlya-zarobitchan-iz-ukrainyi.htm