Скільки готові платити українцям на виробництві

Працівники виробничої сфери - найбільш затребувані фахівці на українському ринку праці. Технологів, швачок, автослюсарів з досвідом роботи доводиться шукати місяцями. Роботодавці готові на все, аби залучити досвідченого фахівця. У минулому році заробітні плати в галузі зросли на 20%, стільки ж бізнесмени готові витратити і в цьому році.

Зараз швачки на вагу золота, розповідає генеральний директор Arber Fashion Group Вадим Золотаревский. "Знайти їх дуже складно. Бракує також конструкторів, технологів", - говорить керівник найбільшого в Україні національного fashion-холдингу. За його словами, основна маса фахівців - представники старої школи, тоді як молодих людей дуже мало.

Про нестачу персоналу на виробництві говорять і експерти. Останні кілька кварталів поспіль виробнича сфера лідирує за кількістю вакансій, розповідає Тетяна Пашкіна. "Відкриття нових виробництв, модернізація старих, прихід іноземних інвесторів, залучених низькими заробітними платами українських працівників. Тому виробничники з дипломами і без - дефіцит на ринку праці. Це стосується як інженерного складу, так і фахівців в цехах. Дефіцитні фахівцями стали швачки, зварювальники, слюсарі, оператори верстатів з числовим програмним управлінням (ЧПУ) і т. д. ", - розповідає вона.

Фахівці виробничої галузі входять в ТОП-5 найбільш затребуваних на ринку праці 2018 року, підтверджує тенденцію керівник експертно-аналітичного центру HeadHunter Україна Юлія Дрожжина. Серед найпоширеніших напрямків, в яких роботодавці шукали фахівців в 2018 році - харчова і легка промисловість, машинобудування, а в числі найбільш затребуваних професіоналів - інженер, технолог.

Конкуренцію українським роботодавцям складають їхні колеги з Польщі, Чехії та Німеччини. Наприклад, робітникові на кондитерській фабриці в Чехії готові платити 18 тис. Грн на місяць, електрику в Естонії - 35 тис. Грн на місяць, тоді як в Україні ці ж фахівці отримують в півтора-два рази менше.

Роботодавці готові йти на поступки своїм співробітникам. Тетяна Пашкіна розповідає, що зарплати на виробництві в минулому році зросли на 19%. І зарплатами по 10-20 тис. Грн у виробничій сфері нікого не здивуєш. Деякі роботодавці, каже Пашкіна, одноразово піднімали своїм фахівцям зарплату на 30-50%, щоб зупинити плинність кадрів. Наприклад, середня заробітна плата головного інженера становить 16,3 тис. Грн, технолога кондитерського виробництва - 14,7 тис. Грн, майстра цеху - 12,5 тис. Грн, автомеханіка - 16 тис. Грн, а дизайнера меблів - 14,9 тис. грн на місяць.

Цього року ситуація лише погіршиться. Попит на споживчі товари (продукти харчування, меблі, одяг і взуття) в цьому році зросте приблизно на 10-15% в порівнянні з минулим роком, що змусить керівників виробничих підприємств задуматися про розширення свого бізнесу. Це означає, що боротьба за співробітників посилиться.

Опитані роботодавці визнають, що готові підвищувати заробітні плати фахівцям на виробництві в цьому році на 20-30%. Вони також будуть розширювати соціальні пакети - від надання медичної страховки до безкоштовного відвідування тренажерного залу. Все частіше заводи і фабрики видають персоналу 13-ту зарплату. Деякі компанії в якості бонусу дарують кращим фахівцям поїздки за кордон, що дозволяє їх утримувати.

Високі зарплати і хороші умови праці можуть залучити в цю сферу молодих співробітників. Багато українських підприємств готові самостійно навчати фахівців мало не з нуля. Але скласти реальну конкуренцію фахівцям старої гвардії вони зможуть не раніше ніж через три-п'ять років. Весь цей час дефіцит кадрів буде посилюватися, а заробітні плати в галузі постійно зростати.


Джерело: https://vesti-ukr.com/poleznoe/321963-rabota-v-ukraine-skolko-ukraintsam-hotovy-platit-na-proizvodstve