Яку музику слухають розумні люди

чи Є зв'язок між музичними уподобаннями людини і його IQ? Вчені змогли відповісти на це питання.

Подібне дослідження зробили британські вчені. А саме психологи з Оксфордського університету. Вони вивчили музичні смаки 467 хорватських старшокласників, а також попросили добровольців пройти IQ-тест.

Учасники з високим коефіцієнтом інтелекту виявилися любителями інструментальної музики - ембієнт-електроніки, джазу і класики. Вони також відзначили, що люблять аналізувати композиції і цінують техніку виконання.

Втім, любителям інших музичних жанрів не варто засмучуватися: британське дослідження – далеко не перша у своєму роді. Крім того, подібні дослідження часто суперечать один одному. У деяких з них статус найбільш інтелектуальної музики приписується стилю інді-рок, в інших – ямайському реггі.

Найменш інтелектуальної музикою також поперемінно визнаються різні жанри – від репу до соки (це різновид соулу).

Сьогодні психологи все більше уваги приділяють дослідженням психологічних, а не інтелектуальних особливостей любителів різних музичних напрямків.

Так, наприклад, вважається, що серед людей, що віддають перевагу хіп-хоп, великий відсоток екстравертів, а ось інтровертів більше серед тих, хто слухає класичну музику або альтернативний рок.

Вважається, що пісні з швидким темпом, чітким ритмом і в мажорній тональності віддають перевагу більш комунікабельні і життєрадісні люди, в той час як складну ритмічну музику з помірним темпом люблять ті, хто схильний до рефлексії та інтроверсії.


Джерело: https://www.work.ua/ru/news/ukraine/1150/