Українці задекларували понад 1 млрд грн під податкову амністію

Державна податкова служба опублікувала проміжні дані кампанії одноразового добровільного декларування активів фізосіб в Україні. Згідно зі статистикою, з вересня до грудня 2021 року вартість задекларованих активів перевищила 1,1 млрд. грн.

У відомстві також уточнили, що спеціальне декларування іноземних активів за пільговою ставкою 7% проходитиме до 1 березня 2022 року. Надалі і до завершення кампанії вона буде піднята і становитиме раніше оголошені 9%.

"З початку кампанії одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб вже задекларовано активи вартістю понад 1 136,4 млн. грн., сума задекларованого до оплати збору склала 68,6 млн. грн.", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, що з 1 вересня 2021 року українцям надали можливість одноразово задекларувати свої доходи, рухоме та нерухоме майно для виключення у майбутньому питань з боку ДПС щодо їх походження. Ці кроки передбачені законом, який підписав президент України Володимир Зеленський.

У межах т.зв. "податкової амністії" діють три основні ставки:

  • 5% – для валютних цінностей та майна, що перебувають в Україні;
  • 9% – для іноземних активів;
  • 2,5% – для декларування активів у вигляді ОВДП.

Таким чином кожен громадянин України, який у наданий період часу подасть декларацію та заплатить збір, звільняється від відповідальності за ухилення від сплати податків. У разі декларант також має підтверджувати джерела своїх доходів.


Джерело: https://ubr.ua/finances/taxes/ukraintsy-zadeklarirovali-bolee-1-mlrd-hrn-pod-nalohovuju-amnistiju-4011143