Скорочення співробітників та зростання цін на товари: бізнес погіршив оцінку ділової активності

Першого місяця року бізнес погіршив оцінки економічної діяльності своїх підприємств. Індекс очікувань ділової активності (ІОДА) знизився з 48,6 у грудні 2021 року до 40,5 у січні, до мінімального за 12 місяців рівня. Про це повідомляє Національний банк України.

Однією з причин падіння стали зовнішні загрози, зокрема нарощування ймовірності воєнного конфлікту з РФ.

Також на зниження індексу вплинули такі фактори:

  • сезонне ослаблення ділової активності на початку року;
  • погіршення епідемічної ситуації;
  • підвищення цін на енергоносії у світі.

У розрізі галузей економіки найбільше знизили свої ділові очікування будівельні підприємства – з 47,2 до 33. Респонденти прогнозували суттєве зменшення обсягів будівництва, нових замовлень та, як наслідок, зменшення обсягу закупівлі сировини та матеріалів.

До 42,9 знизився показник у промисловості – підприємства погіршили оцінки обсягів виготовленої продукції та обсягів нових замовлень. У грудні індекс у цій галузі становив 49.

Очікування підприємств торгівлі також погіршилися: показник знизився з 49,6 до 40,7 – компанії сектору налаштовані зниження торгової маржі та зростання залишків товарів для продажу.

Сфера послуг третій місяць очікує на погіршення: індекс знизився до 39,5 з 47,8 у попередньому місяці.

Загалом, український бізнес прогнозує подальше зростання цін на власну продукцію/послуги, а також скорочення чисельності працівників у всіх секторах, крім торгівлі.


Джерело: https://ubr.ua/business-practice/sokrashhenie-sotrudnikov-i-rost-tsen-na-tovary-biznes-uhudshil-otsenku-delovoj-aktivnosti