"РРО – це незручно": Гетьманцев відповів на критику про "вбивство" бізнесу та анонсував скасування штрафів для ФОП

З 1 січня 2022 року, коли стаціонарні та програмні реєстратори розрахункових операцій (РРО/ПРРО) стали обов'язковими майже для всього бізнесу в Україні, люди отримали право на фіскальний чек та захист від неякісних товарів. Проте деякі фізособи-підприємці (ФОП) досі не встановили РРО або перебувають у процесі, для них можливе скасування штрафу.

Про це заявив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетьманцев в інтерв'ю "Українському радіо".

За його словами, будь-яка новація завжди викликає опір. Ситуація із запровадженням касових апаратів для ФОП – не виняток.

"Перший час, можливо, буде незручно. Але ФОП зрозуміють, що насамперед це робиться для них. "Білий" бізнес – це можливість залучити кредити, фінансування, продати свій бізнес та інше", – каже Гетьманцев.

Він нагадав, що РРО не вимагає від ФОП вести первинну операцію та облік товарів за винятком торговців ліками та ювелірними виробами.

"Спробуйте в Європі щось купити на ринку без РРО. Якщо ти в Італії виходиш з магазину, і у тебе немає чека, ти сплачуєш штраф як споживач. А до цього сплачує штраф продавець", - сказав він у відповідь на критику про додаткову податкового навантаження та заяви політиків про "вбивство" малого та середнього бізнесу.

Установка РРО, на переконання нардепа, не впливає зменшення доходу. Більше того, якщо підприємець встановить реєстратор до 1 лютого, його може повністю звільнити від штрафів за його невикористання.

"Ми передбачаємо або значне послаблення штрафів, я пропоную штрафувати у 2022 році у розмірі 10% від передбачених законодавством, або взагалі звільнення від штрафів. Я гадаю, колеги підтримають мою пропозицію", – зазначив він.

Нагадаємо, українські ФОП реєструють по 15 тис. РРО на добу. На 14 січня бізнес встановив уже понад 227 тис. стаціонарних та програмних реєстраторів розрахункових операцій. У зв'язку з масовою реєстрацією на початку січня один із ПРРО, а саме Checkbox, дав серйозний збій.


Джерело: https://ubr.ua/finances/taxes/rro-eto-neudobno-hetmantsev-otvetil-na-kritiku-ob-ubijstve-biznesa-i-anonsiroval-otmenu-shtrafov-dlja-flp-4011406