Пандемія та кліматичні загрози: що чекає на економіку найбільших країн

На розвиток та відновлення світових економік впливає пандемія та ризик кліматичних змін. Багато країн зобов'язалися досягти нульового рівня викидів вуглецю до 2050 року.

З урахуванням цих факторів, KPMG International підготувала економічний прогноз, що охоплює найбільші країни світу, які впливають на глобальний економічний розвиток.

Так, економіка Єврозони змогла відновитися і перебуває на рівні, який лише на 0,5% нижче за допандемічний період. Однак зростання інфляції та проблеми в ланцюзі постачань все ще становлять загрозу розвитку.

На початку 2021 року інфляція була нижчою за 1%, але восени перевищила 4% через високі ціни на енергоносії та обмеження пропозиції. Пом'якшення цих факторів вплине на зниження інфляції 2022-го до 2%. Також на економічні показники Єврозони впливатиме вирішення політичних питань у низці країн.

Що стосується США, також очікується ослаблення інфляційного тиску до 4%, що все одно поступатиметься цільовому показнику. У результаті Федеральна резервна система може підвищити ставки у другій половині 2022 року. Такий прогноз пов'язаний із дефіцитом робочої сили, що призвело до зростання зарплати у річному обчисленні понад 4%.

При цьому підвищений тиск на зарплату та високий рівень заощаджень можуть стимулювати бізнес інвестувати у підвищення продуктивності. Це може підвищити продуктивність економіки та потенційний ВВП.

Водночас економіка Китаю має один із найкращих показників відновлення. 2021 року реальний ВВП цієї країни має зрости на 8,2%, а 2022 року – на 5,5%. Такі показники забезпечило зростання промвиробництва та експорту.

На інфляцію в Китаї істотно вплинув коливання цін на продукти харчування, подорожчання сировини, перебої в ланцюжках поставок. Внаслідок цього восени вона виросла на рекордні 10,7%. Очікується, що інфляція за підсумками 2021 року підніметься на 0,9%, а 2022 року – на 2,3%. А рівень безробіття становитиме 5,1% та 5% відповідно.

Програма вакцинації, високий зовнішній попит та ослаблення перебоїв у ланцюжках постачання підтримують відновлення економіки Японії. Незважаючи на дорогі енергоносії, загальна інфляція має залишатися низькою через тривалі дефляційні сили та заходи урядової політики.

В Індії відновлення економіки відбуватиметься на тлі реформ, вакцинації та пом'якшення обмежень, що призведе до скорочення безробіття. Зростання ВВП складе 9,3% у 2021-2022 фінансовому році (з квітня до березня). При цьому рівень інфляції за результатами 2021-го становитиме близько 5,5% і сповільниться до 4,9% 2022-го.

Нагадаємо, бізнес погіршив оцінку інвестиційного клімату в Україні.

 індекс інвестиційної привабливості до 2,73 бала із 5 можливих.


Джерело: https://ubr.ua/ukraine-and-world/world/pandemija-i-klimaticheskie-uhrozy-chto-zhdet-ekonomiki-krupnejshikh-stran-prohnoz-kpmg-4010930