Мінекономіки пропонує розширити права на соціальну відпустку для українців

Міністерство економіки України сьогодні, 17 січня, опублікувало для обговорення проект закону щодо реформування законодавства у сфері соціальних відпусток. Документ пропонує розширити права батьків щодо оформлення низки відпусток: щодо народження дитини, у зв'язку з пологами та догляду за дитиною, а також додаткових відпусток.

Законопроект повинен усунути дискримінацію при реалізації права на відпустки, а також сприяти "підтримці сімей та формуванню відповідального материнства та батьківства".

Зокрема, передбачається індивідуальне право на соціальні відпустки як для матері, так і для дитини. Батьки зможуть скористатися таким правом у будь-який період (до 3-х років дитини) за погодженням між собою або навіть одночасно. Йдеться про відпустки з народження та догляду за дитиною, додаткові відпустки для батьків дітей до 15 років та повнолітніх дітей з інвалідністю.

Порядок та умови оформлення таких відпусток планують суттєво полегшити, зокрема, для самотніх матерів чи батьків. Відповідний термін буде включений до Кодексу законів про працю, це усуне перешкоди для отримання такими людьми соцвідпусток.

Також визначається чіткий перелік "законних представників дитини, разом з якою вона проживає".

Автори законопроекту переконані, що його прийняття матиме позитивний вплив на ринок праці та забезпечить рівні умови для реалізації батьками своїх обов'язків щодо виховання дітей. Крім того, прогнозується збільшення частки чоловіків, які використовуватимуть своє законне право на відпустки для догляду за дитиною.

Зазначимо, що на сьогодні в Україні соцвідпустку може оформити лише один із батьків за умови невикористання такого права іншим батьком дитини.

Нагадаємо, що минулого року Фонд соцстраху збільшив лікарняні виплати українцям.


Джерело: https://ubr.ua/labor-market/ukrainian-labor-market/minekonomiki-predlahaet-rasshirit-prava-na-sotsialnyj-otpusk-dlja-ukraintsev-4011465