Подвійного оподаткування не буде: бізнесу за кордоном дозволили отримувати документи онлайн

Отримати довідку-підтвердження статусу податкового резидента України тепер можна онлайн. Це було однією з ключових проблем ризику подвійного оподаткування для українських підприємців за кордоном. Про це повідомив голова Державної регуляторної служби (ГРС) України Олексій Кучер в ефірі Національного єдиного марафону. 

Відповідно до прийнятого наказу Міністерства фінансів України №248:

  • затверджено форму довідки-підтвердження резидентства з метою уникнення подвійного резидентства відповідно до міжнародних стандартів;
  • визначено процедуру видачі відповідної довідки, зокрема в електронній формі;
  • передбачено її видачу з транслітерацією англійською мовою.

Під час перебування за кордоном у підприємств виникало питання щодо необхідності оподаткування доходу, отриманого на банківські рахунки, які відкрито в Україні.

Для підтвердження резидентства України необхідно було отримати відповідну довідку, але оскільки документ надавався у паперовому вигляді, це ускладнювало або взагалі не давало можливості його отримати в умовах воєнного стану для осіб, які виїхали за кордон.  

Це могло б призвести до того, що громадяни України ризикували бути визнаними резидентами інших країн, а отже, сплачувати податки не до бюджету України. 

Нагадаємо, у квітні цього року до ДРС звернулися представники бізнесу з проханням ініціювати вирішення питання щодо ризику подвійного оподаткування.


Джерело: ubr.ua