За місяць лікування Covid-пацієнтів обійшлося держбюджету в 224 млн грн

За лікування одного пацієнта з коронавірусів в стаціонарі держава платить майже 27 тис. Грн, в той час як за роботу однієї медкоманди установа отримує 554 тис. Грн на місяць, інформує прес-служба Кабміну.

Медзаклади, що входять до переліку для госпіталізації Covid-пацієнтів, отримують кошти в залежності від кількості пацієнтів і кількості медкоманд.

У серпні в установах для лікування Covid-пацієнтів було розгорнуто понад 38 тис. Ліжок, які підключені до кисню.

Тільки за серпень НСЗУ виплатила медустановам більш 224 млн грн. Для пацієнта медичну допомогу в стаціонарі безкоштовна.

Серед усіх госпіталізованих в серпні (9156 пацієнтів, на 200 пацієнтів більше, ніж в липні):

  • в легкій формі захворювання перенесли майже 4,5 тис. Пацієнтів.
  • із середньою формою тяжкості з підключенням до кисню лікувалися 3,7 тис .;
  • у важкій формі в стаціонарах з підключенням до апаратів ШВЛ лікувалися 975 пацієнтів.

Крім кількості команд, оплата залежить від інтенсивності роботи медзакладу і навантаження на працівників. Для цього використовуються коригувальні коефіцієнти.

Якщо навантаження на медкоманду менше 10 пацієнтів на місяць - оплата буде менше (коефіцієнт 0,379) - команда отримає 210 тис. Грн на місяць. Якщо більше 30 пацієнтів - більше.

Якщо в місяць навантаження на одну медичну команду становить понад 30 пацієнтів, коефіцієнт збільшується в 1,5 рази і більше.

У серпні 252 лікарні мали договори з НСЗУ на стацпомощь Covid-пацієнтам, хоча пацієнтів прийняли в 424 медичних закладах.

Найбільше пацієнтів з "короною" госпіталізували:

  • в Харківській області - 960;
  • в Києві - 803;
  • в Одеській області - 743;
  • в Кіровоградській області - 80 пацієнтів.

За підсумками серпня, 77 медустанов, які визначені для лікування Covid-пацієнтів, пролікували в стаціонарі менше 10 пацієнтів. Це відбилося на суми оплат. Ще 24 установ в серпні Covid-пацієнтів не брали і оплату не отримали.

Якщо лікарня перестає відповідати вимогам, зокрема по достатній кількості анестезіологів, договір з таким закладом НСЗУ не продовжує.


Джерело: https://ubr.ua/ukraine-and-world/society/vo-skolko-obkhoditsja-lechenie-covid-patsientov-finotchet-natssluzhby-zdorovja-ukrainy-4007602