Лікарю – 10 тис. грн, а директору – 90 тис. грн: хто та скільки отримав за лікування Covid-пацієнтів

У 2020 році доплати, призначені урядом для медпрацівників за лікування Covid-пацієнтів, отримали понад 107 тис. лікарів та майже 218 тис. представників середнього медичного персоналу.

Усім лікарям протягом вересня-грудня мали доплачувати 70% посадового окладу, спеціалістам – 50% від мінімальної зарплати, молодшим медичним сестрам – 25%, але фактично більшу частину доплат отримували керівники медустанов. Про це повідомляє Рахункова палата.

Загалом для 43% усіх отримувачів доплати становили менше 9,8 тис. грн, тоді як для 1% – понад 179,5 тис. грн. Усього дев'ять із десяти найбільших виплат отримували керівники закладів чи заступники.

Наприклад, директор Миколаївського обласного центру лікування інфекційних хвороб у середньому щомісячно доплачував собі до посадового окладу майже 90 тис. грн. А заступник директора у Київському міському пологовому будинку №5 – 77 тис. грн щомісяця. Гендиректор Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру – понад 66 тис. грн.

Також аудитори виявили інші порушення. Серед них – невчасні виплати (доплати у розмірі 300% від окладу нараховувалися із затримкою у два місяці), необґрунтовані нарахування (значна диференціація залежно від посади) або занижені розміри доплат.

Крім того, персонал, який залучався до роботи з Covid-пацієнтами через брак медиків, наприклад санітари, так і не отримав виплати.

Раніше в "Слузі народу" заявили, що у 2022 році мінімальна зарплата лікаря в Україні не повинна бути нижчою за 20 тис. грн.


Джерело: https://ubr.ua/finances/finance-ukraine/direktoru-90-tys-hrn-a-vrachu-menee-10-tys-hrn-kto-i-skolko-doplat-poluchil-za-lechenie- covid-patsientov-4010742