У Світовому банку порадили, як Україна ввести накопичувальний рівень пенсійної системи

Накопичувальний рівень пенсійної системи може бути введений за рахунок перерозподілу витрат між роботодавцем, працівником і урядом. Тільки без впливу на поточні надходження Пенсійного фонду (ПФУ).

Про це розповіла віце-президент Світового банку (СБ) у справах регіону Європи та Центральної Азії Анна Бьерде в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

"Впровадження накопичувального компонента не повинно проводитися за рахунок нинішніх пенсіонерів або майбутніх платників податків", - повідомила Бьерде.

За її словами, для введення накопичувальної пенсій потрібна дискусія щодо фінансування.

Вона акцентувала на тому, що є й інша важлива задача - перегляд витрат ПФУ, які здійснюються за рахунок госльгот і гарантій, але не завжди є частиною пенсійних зобов'язань.

Бьерде зазначила, що проблеми дефіциту ПФУ вирішило б об'єднання різних грошових виплат і надбавок, що фінансуються із загального бюджету, в програму базових пенсій, яка доповнює основну схему страхування.

Раніше UBR.ua повідомляв, що, на думку глави Мінфіну Сергія Марченка, для запуску пенсійної реформи в 2023-2024 роках потрібно шукати фіскальний простір. Тут мова йде про обов'язкове накопичувальне рівні.


Джерело: https://ubr.ua/finances/macroeconomics-ukraine/vo-vsemirnom-banke-povedali-kak-ukraine-vvesti-nakopitelnyj-uroven-pensionnoj-sistemy-4007161