У Кабміні спрогнозували зростання пенсій: на скільки зростуть середні виплати

Наступного року середня пенсія в Україні збільшиться до 4533 грн. Мінсоцполітики передбачило кілька етапів підвищення до 1 грудня 2022 року. У результаті зростання становитиме 553 грн., і пенсія на 15% перевищить очікуваний фактичний розмір прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб, повідомила прес-служба Мінсоцполітики.

Станом на початок грудня 2021 року середня пенсія в Україні склала 3980 грн. Вперше із 2014 року показник перевищив розмір фактичного прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб – 3723 грн.

У міністерстві таке зростання пов'язують із реалізацією комплексної програми підвищення пенсій для різних категорій непрацездатних громадян.

Нагадаємо, з 1 грудня в Україні відбувся перерахунок пенсій із двох причин. Зокрема, збільшився розмір прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, та зросла мінімальна зарплата.

Раніше ПФУ затвердив показник середньої заробітної плати за три місяці, яка враховується для обчислення пенсії. Так, показники за липень-вересень зменшилися порівняно з червнем, коли була найвища сума для цього показника.


Джерело: https://ubr.ua/ukraine-and-world/society/v-kabmine-sprohnozirovali-rost-pensij-na-skolko-vyrastut-srednie-vyplaty-v-sledujushchem-hodu-4010422