Топ-10 найбільш низькооплачуваних професій: хто найменше заробляє в Україні

В Україні найменше заробляють вчителі (середня заробітна плата дорівнює 3300 грн), обслуговуючий персонал готелів та ресторанів, адміністратори магазинів та прибиральниці (середня заробітна плата у них – 7800 грн), посудомийниці (8500 грн), різнороби (середній оклад близько 900 , няні (11 000 грн.), а також перукарі (близько 12 000 грн.).

Єдиної причини для такої динаміки заробітної плати немає, кажуть експерти.

"З одного боку, виходить, що є незацікавленість у державній освіті. З іншого, чистота приміщень вважається не найважливішою працею через те, що людині не довелося витрачатися на освіту або бути різноробом. Щодо няньки, то виходить, що на цей вид послуг поки що немає високого попиту, тому ринок пропозиції ще не сформований", – зазначив у розмові з UBR.ua засновник компанії Performance Managment Сергій Сароян.

Водночас, додає він, українські няньки за межами нашої країни цінуються дорого, оскільки людські якості та турбота у нашій ментальності на дуже високому рівні. Тому за подібною роботою часто їдуть саме за кордон.

Якщо подивитися на відкриті вакансії в Україні, то в середньому пропозиція із заробітних плат становить 12 000 грн. Заради справедливості з таких розрахунків варто прибрати директорів, ріелторів, комп'ютерних розробників, водіїв-міжнародників та маркетологів, які заробляють понад 20 000 грн.

Відверто низькою вважається зарплата, нижча за прожитковий мінімум. Незважаючи на стабільність курсу гривні (з початку року нацвалюта зросла до долара більш ніж на 10%), а також на наявність робочих місць у посткоподібний рік, вартість життя все одно дорожчає.

У населення не виходить відкладати та накопичувати кошти. Більше того - грошові запаси активно "проїдають". Тому дохід у 6000 на одну, для сім'ї хоча б із двох осіб – це мало.

"Дохід на двох по 6000 грн, за умови, що є своє житло, можна вважати прийнятним варіантом життя, але тільки для того, щоб вистачало на мінімальні потреби сім'ї. Якщо за такої заробітної плати ще й житло знімати потрібно, то коштів для існування практично не залишається", – каже Сароян.

У кого зарплати зростатимуть, а хто – зникне

У перспективі п'яти років зростатимуть заробітні плати синтетичних професій, зауважує експерт.

"Все, що пов'язано з інтернет-діяльністю, матиме попит. Індустрія ігор затребувана, тобто IT-фахівці продовжать спостерігати тренд зростання заробітних плат. Можливо, приватні послуги зростатимуть у ціні. Особистий сервіс. Ті самі няні та психологи будуть затребувані" , - Перераховує Сароян.

Поступово для України стає звичним та нормальним користуватися послугами няні та психолога, зауважує він. А ось вчителі будуть заробляти більше лише за допомогою участі в освітніх онлайн-програмах, і займаючись репетиторством. На жаль, на державному рівні питання підвищення оплати праці вчителів не є пріоритетним.

"У наш час прийнято розглядати IT-сектор як найвигідніший напрямок, де кожен зможе знайти себе і отримуватиме гідний оклад. Проте треба пам'ятати, що таке покоління хтось має обслуговувати. А отже, і домашній персонал, і вчителі, і няні , та приватні майстри з пошиття одягу, або створення інтер'єру їм також будуть потрібні", – наголосив засновник компанії Performance Managment.

Тому важливо пам'ятати, зауважує експерт, що свою затребуваність кожен формує, виходячи з особистих навичок самопрезентації та вміння продати свої послуги.

Водночас, додає він, серед професій, які можуть поступово зникати – водії таксі, далекобійники, бібліотекарі, перекладачі з різних мов.


Джерело: https://ubr.ua/labor-market/ukrainian-labor-market/top-10-samykh-nizkooplachivaemykh-professij-kto-menshe-vsekh-zarabatyvaet-v-ukraine-4008522