Ціни, що стрімко зростають, можуть спровокувати масові заворушення по всьому світу

Черговий фінансовий крах у 2022 році навряд чи станеться. Принаймні з економічних причин. Водночас експерти не виключають настання кризи, якщо не вдасться досягти політичних домовленостей між світовими лідерами.

Саме політика нині, а чи не економічні чинники, важливі стабільності світової економіки. Таку думку висловив аналітик компанії Esperio Олександр Болтян.

Тут експерт бачить основну проблему довкола ринку енергоресурсів, яка є причиною інфляційного тиску у світі протягом останніх двох років.

"То світ намагається домовитися про обсяги нафти, що видобувається, то запуск нових газотранспортних магістралей заважає отримати потрібний обсяг газу, щоб стабільність роботи підприємств не була порушена. Можливо, в цій ситуації є прямий інтерес провідних енергетичних країн у досягненні особистого успіху, а, можливо, так вирішуються минулі недомовленості та санкційні суперечки", – зазначає Болтян.

Для України економічна криза через високі ціни на різні товари не страшна. Проте, додає він, за умови, що бензин та паливо не дорожчатимуть. "Цього, як ми розуміємо, досягти буде складно", – каже аналітик компанії Esperio.

Політичний дисбаланс на зовнішній арені обіцяє Україні великі проблеми, оскільки народ навчився голосно висловлювати недовіру правлячій владі за останні сім років. "Будь-які дисбаланси та нестабільність життя населення позначаться падінням гривні, яке складно буде утримати за рахунок, наприклад, золотовалютних резервів", – наголошує Болтян.

Дорогоцінні метали можуть також зрости у ціні, але не стрімко. До того ж, є альтернатива інвестиціям у метали у вигляді криптовалют. Тому лідером спекулятивного зростання, найімовірніше, стануть саме віртуальні активи.

Продукти харчування для населення дорожчатимуть, як і будь-коли.

"Зараз ми бачимо, що уряд стурбований питанням інфляції, і не тільки для галочки. Дії влади щодо стримування зростання цін у 2021 році почалися задовго до того, як це почали робити інші країни", – зазначив аналітик.

Вартість енергоресурсів, на його думку, поки що буде фактором торгівлі між країнами. Постачальники газу та нафти вже продемонстрували свою силу та значущість у 2020-2021 роках, а значить за рахунок цих тригерів наступного року світові лідери ділитимуть владу.

"Ми не чекаємо, що ціни стрімко зростатимуть, оскільки це значно погіршить умови життя населення всіх країн. А такий стан справ може стати приводом для масових заворушень", – підсумував Олександр Болтян.


Джерело: https://ubr.ua/finances/macroeconomics-ukraine/stremitelno-rastushchie-tseny-mohut-sprovotsirovat-massovye-besporjadki-po-vsemu-miru-ekspert-4009443