Стежити за конкурентами: фінзвітність компаній з'явилася у відкритому доступі

Міністерство цифровий трансформації і Державна податкова служба відкрили доступ до відкритих даних фінзвітності компаній, повідомила прес-служба Мінціфри.

"Фінансова звітність компаній - один з найбільш затребуваних і пріоритетних наборів даних для бізнесу та суспільства. Відтепер вона стала відкритою", - відзначили в міністерстві.

Зокрема, ДПС оприлюднила інформацію на своєму сайті і на Єдиному порталі відкритих даних. Тепер кожен може ознайомитися з реальним фінансовим становищем підприємств, в тому числі доходами, збитками, активами, засобами на балансі і розмірами податкових відрахувань.

"Довгий час у бізнесу в Україні не було легального доступу до фінзвітності. В результаті, підприємці не могли приймати зважених рішень про співпрацю з партнерами, а іноземні компанії - оцінити реальну ситуацію на ринку", - зазначив глава Мінціфри Михайло Федоров.

За його словами, такий доступ розвиває бізнес і відкриває можливості для зростання іноземних інвестицій.

У міністерстві також підкреслили, що зміни призведуть до таких результатів:

  • підвищать прозорість підписання угод з підрядниками;
  • дозволять проводити оцінку щодо конкурентів і розуміти частку ринку;
  • дозволять бачити підставні компанії-одноденки;
  • зроблять переговорний процес з потенційними бізнес-партнерами більш прозорим;
  • поліпшать розуміння, на яких умовах вести переговори;
  • прискорять підписання договорів - в деяких випадках директор не може самостійно підписувати угоди, якщо сума контракту перевищує половину чистих активів компанії.

Нагадаємо, 1 травня Кабінет міністрів опублікував постанову №835, яке надає відкритий доступ до реального фінансового стану всіх компаній і обсягами виплат податків до бюджету. Оновлений документ розширює перелік обов'язкових до публікації наборів даних. Їх кількість перевищує 1000.


Джерело: https://ubr.ua/finances/finance-ukraine/biznes-smozhet-sledit-za-konkurentami-finotchetnost-kompanij-pojavilas-v-otkrytom-dostupe-4003263