Платники податків намагаються "скрутити" до 2 млрд грн ПДВ щомісяця, – голова ДПС

Щомісяця в Україні намагаються реалізувати податкові "скрутки" з податку на додану вартість в обсязі 1,5-2 млрд грн. Про це повідомив в. о. голови Держподаткової служби (ДПС) Євген Олійников.

"У середньому у стані зупинки, коли це навіть не оскаржується, залишається від 1,5 млрд грн до максимум 2 млрд грн ПДВ – це те, що навіть платники податків не заперечують, але це те, що намагалися реалізувати", – наголосив в. о. голови ДПС.

За його словами, щомісячно податківці зупиняють накладні 10-16 тис. суб'єктів господарювання. Зокрема, більше половини (55-60%) реєструються за результатами поданих додаткових документів, що підтверджують справжність угод.

"І вже інше – це те, де у нас справді виникають питання. Йдеться загалом про 7-8% компаній від загальної кількості платників ПДВ. Можу сказати, що й цього вистачає і вистачало раніше для того, щоб масштаби цього ухилення були більш ніж відчутні", – зазначив Олійников.

Також він підкреслив, що аналізуючи співвідношення надходжень від ПДВ та кінцевого споживання, можна дійти висновку про найвищу ефективність роботи податкової протидії "скруткам" за останнє десятиліття.

Нагадаємо, 28 жовтня Кабмін схвалив розроблені Мінфіном зміни до Податкового кодексу та закону про бухгалтерський облік та фінансову звітність щодо запровадження електронних перевірок.


Джерело: https://ubr.ua/finances/taxes/nalohoplatelshchiki-pytajutsja-skrutit-do-2-mlrd-hrn-ezhemesjachno-4008816