Малий бізнес в Україні зможе торгувати спиртом власного виробництва

Після того, як спиртова галузь в Україні перестала бути тільки державною, у Кабінеті міністрів з'явився план дерегулювати виробництво та обіг спирту для малих підприємців. Передбачається, що малий бізнес отримає право продавати дистиляти власного виробництва в обсязі до 10 тис. декалітрів на рік.

Таку ініціативу схвалили на засіданні уряду, повідомив народний депутат Олексій Гончаренко.

Торгівля великими партіями спирту дозволятиметься на підставі ліцензії на оптову торгівлю алкогольними напоями. Вартість такого документа – 30 тис. гривень. Роздрібна торгівля спиртом, відповідно, буде дозволена тим, хто оформив ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями.

За перевищення дозволеного обсягу продажів передбачається штраф – 200% вартості реалізованої партії товару, але не менше 17 тис. гривень.

Як відомо, у 2020 році в Україні відмінили державну монополію на ринку спирту. Раніше в уряді підраховували, що через тіньовий ринок, який існував поряд з державною монополією на виробництво спирту, щороку держбюджет недоотримав 8-10 млрд гривень.

У березні 2021 року в Україні видали першу ліцензію на виробництво спирту приватній компанії. Його отримала компанія Nemiroff. Виробництво запускається на Немирівському спиртзаводі, який продали за 55 млн гривень.


Джерело: https://economics.segodnya.ua/ua/economics/business/malyy-biznes-v-ukraine-smozhet-torgovat-spirtom-sobstvennogo-proizvodstva-1562269.html