Іноземні компанії можуть закрити свої офіси в Україні через неясність з податками - ЕВА

Законом №466-IX від 16 січня 2020 року введено суперечливі положення щодо податкового обліку в Україні компаній-нерезидентів, які повинні подати до податкової служби протягом трьох місяців з початку 2021-го документи для постановки їх на облік.

В Водночас 19 березня набув чинності наказ Міністерства фінансів про те, що компанії і їх представництва повинні зареєструватися в Україні як платників податків до 19 травня 2021-го. Подача двох податкових реєстрацій з різними номерами є обтяжливою і призведе до ускладнень під час адміністрування податків, вважає Європейська бізнес асоціація (ЕВА).

"Зараз існує реальна загроза того, що іноземні компанії іноді будуть змушені закривати свої представництва з метою уникнення непередбачуваних наслідків нового і незрозумілого порядку реєстрації та адміністрування", - наголошується в повідомленні.

Бізнес пропонує ввести єдину реєстрацію для компаній і їх представництв, отримавши один код ЄДРПОУ.

З цією метою необхідно внести зміни в порядок обліку платників податків і зборів.

"Ми очікуємо термінових дій з боку Міністерства фінансів України в разі, якщо виявиться, що порядок реєстрації, затверджений наказом №62 є надмірно обтяжливим, містить ряд прогалин", - відзначили в ЕВА.

Раніше в Мінфіні анонсували масштабні податкові зміни, які будуть спрямовані на боротьбу з ухиленням від сплати ПДВ і податку на прибуток.


Джерело: https://ubr.ua/finances/taxes/inostrannye-kompanii-mohut-zakryt-svoi-filialy-v-ukraine-iz-za-nejasnosti-s-nalohami-eva-4001243