Фіскалізація бізнесу: Кабмін звільнив деякі магазини від зобов'язання встановлювати РРО

Кабінет міністрів на засіданні 23 грудня ухвалив постанову про відміну обов'язкових реєстраторів розрахункових операцій (РРО) для підприємців, які здійснюють роздрібну торгівлю в сільській місцевості. Це допоможе позбавити такі магазини додаткових витрат на придбання РРО.

"Рівень доходів підприємців у селах значно менший, ніж у містах, а в умовах карантинних обмежень він ще більше знизився. Водночас використовувати програмні РРО як альтернативу не всі з них можуть через нерівномірне покриття швидкісним інтернетом або його відсутність у селах" , – прокоментувала міністр економіки Юлія Свириденко.

При цьому постанова має низку винятків. Так, застосування РРО є обов'язковим для сільських магазинів, якщо до них належить хоча б один із пунктів:

  • річний обсяг розрахункових операцій перевищує 167 розмірів мінімальної заробітної плати – 1,085 млн. грн.;
  • магазин торгує підакцизними товарами;
  • ФОП паралельно здійснює дистанційну торгівлю, зокрема через інтернет;
  • сільською радою прийнято рішення щодо обов'язкового застосування на території села РРО/ПРРО.

Раніше голова податкового комітету Ради Данило Гетьманцев розвіяв популярні міфи щодо застосування РРО, яке стане обов'язковим в Україні для ФОП з 1 січня.


Джерело: https://ubr.ua/market/trade/fiskalizatsija-biznesa-kabmin-osvobodil-nekotorye-mahaziny-ot-objazatelstva-ustanavlivat-rro-4010784